VERNISAJUL EXPOZIȚIEI TACTILE ”CERUL ÎN MÂINILE TALE”: 11 MAI 2016 – ORA: 12.00

cimt2 mic

În perioada februarie – noiembrie 2016, Complexul Astronomic Baia Mare este beneficiarul unei finanțări nerambursabile în valoare de 48.580 lei din partea Administrației Fondului Cultural Național, pentru proiectul ”Cerul în Mâinile Tale”, proiect clasat pe primul loc la aria patrimoniu cultural imaterial.

”Cerul în Mâinile Tale”, poate cel mai ambițios proiect imaginat de instituția noastră, își propune să accesibilizeze într-un mod spectaculos cerul cu constelații pentru persoanele cu dizabilități de vedere și să permită vizitatorilor obișnuiți captarea unei experiențe senzoriale speciale, empatice, prin intermediul unui joc de roluri. În rezumat, una dintre expozițiile de bază cu o valoare recunoscută la nivel internațional, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, o spectaculoasă punere în scenă a patrimoniului cultural imaterial – cunoștințele de astronomie populară ale românilor, va fi transformată și îmbogățită cu dispozitive și repere care să permită receptarea tactilă și auditivă a informației, într-un context special și în cadrul unor serii de activități cu publicul special (cel cu dizabilități) și cel obișnuit.

Vernisajul expoziției ”Cerul în Mâinile Tale” va avea loc în data de 11 mai 2016, la ora 12.00.  În cadrul acestei activități cu totul speciale, atât publicul cu deficiențe sau dizabilități de vedere, cât și publicul obișnuit al planetariului, vor experimenta noi dimensiuni și perpective ale cunoașterii cerului, pe o bază multisenzorială, cu ajutorul sistemelor de confort și prezentare și al ghizilor voluntari, care vor facilita această experiență inedită pentru toate categoriile de public.

Este important de menționat că această expoziție de diagrame tactile va fi itinerată, anul acesta în mai multe locații din țară – muzee și planetarii – având dimensiunea unui proiect de anvergură națională, un exemplu și un ghid de bune practici pentru abordarea publicului cu dizabilități de vedere în vederea diversificării ofertelor și produselor culturale din România.

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Abia astept sa vin ! 🙂

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.