Constelația APUS sau PASĂREA PARADISULUI din video-seria ”Ghidul Cerului de Noapte”

Micuţa constelaţie Apus a fost una dintre cele 12 constelaţii originale create de Pieter Dirkzoon şi Frederick de Houtman între 1595 şi 1597 pe hărţile emisferei sudice şi care au apărut în Uranometria lui Johann Bayer din 1603.

Apus are la graniţa sa Triangulum Astrale, Circinus, Musca, Chamaeleon, Octans, Pavo şi Ara. Numele său original pe hărţile Plancius era „Paradysvogel Apis Indica” – primul termen în germană însemna ”Pasărea Paradisului” iar ceilalți, numele latin pentru Albina Indiană. Confuzia a condus la renumirea a două constelații: Avis Indica a primit numele de Apus, iar constelația albinei, a primit numele de Musca.

Considerate cele mai frumoase pasari din lume datorita somptuozitatii penajului masculului, pasarile paradisului detin suprematia in privinta paradelor nuptiale, spectacole unice de o complexitate uimitoare, in care masculul adopta cele mai uluitoare pozitii pentru a-si pune in evidenta stralucirea penelor, pe care le infoaie si le misca in speranta de a-si atrage partenera. Comportamentul acestor pasari originare din Noua Guinee, nu este inca pe deplin cunoscut.

Digitizarea constelațiilor într-o formulă multimedia reprezintă o contribuție la proiectul pl@NETour, o asociere tematică cu proiectul CRT și o diversificare a temelor de comunicare cu publicul prin popularizarea astronomiei.

Pagina de pe site: http://planetariubm.ro/2010/09/07/pove%C8%99tile-cerului-constela%C8%9Bia-apus-sau-pasarea-paradisului/

http://www.planetariubm.ro
http://www.crt-ro.com
http://www.planetour.ro

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.