PLANETARIU DIGITAL MOBIL INAUGURAT LA UJHOROD – UCRAINA PRIN PROIECTUL TRANSFRONTALIER PLANETOUR

DSCF2243

În zilele de 21 – 22 mai 2015, o delegație de la Complexul Astronomic Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, s-a deplasat în Transcarpatia, la Ujhorod (Ucraina), pentru o întâlnire de lucru în cadrul proiectului pl@NETour, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, vizitarea parcului astronomic universitar și participarea la evenimentul deschiderii publice a PLANETARIULUI DIGITAL MOBIL DE LA UJHOROD.

Ujhorod este un oraș aflat în vestul Ucrainei, aproape de granița cu Slovacia și Ungaria. Numele orașului provine de la râul Uj, care îl traversează. Populația de aproximativ 114 000 locuitori este comparabilă cu cea a municipiului Baia Mare, iar orașul în sine, un oraș multicultural și al ”colinelor”, deopotrivă, este împânzit de spații verzi și parcuri, străzile fiind relativ aerisite și largi.

Parcul astronomic al Universității Ujhorod, în cadrul Laboratorului de Cercetări Spațiale, este amenajat în două locații, una aproape de universitate, pe o colină, iar cealaltă, la aproximativ 30 km de oraș, în vârful unui deal, unde este poziționat telescopul cu diametru de 100 cm și alte câteva telescoape puternice. În zona universității se află aproximativ cinci facilități astronomice complexe, cu acoperiș mobil, detașabil complet în lateral pe șine metalice, ce cuprind telescoape și lunete de mari dimensiuni, cu reglare mecanică și electrică, cele mai multe dintre instrumente fiind achiziționate printr-o colaborare cu institute științifice franceze, cu activitate științifică în zonă. În ciuda vechimii relative a instrumentelor optice prezente aici, care dau impresia unui muzeu viu al astronomiei observaționale, colectivul entuziast de astronomi din cadrul Laboratorului de cercetări spațiale realizează cercetări sistematice importante și au destule motive de laudă. Tematica înseși a cercetării științifice ucrainene este specială, vizând monitorizarea sateliților artificiali ai Terrei, prin măsurători de telemetrie.

Această prezentare necesită JavaScript.

Vineri 22 mai 2015, într-un cadru oficial, a fost inaugurat noul planetariu digital mobil, având o cupolă gonflabilă, cu diametru de 4 m, de la Ujhorod, ca etapă în realizarea proiectului pl@NETour, eveniment la care au participat spectatori de toate vârstele.

După ce partenerii ucraineni, în martie a.c. au fost uimiți de capabilitățile proiectorului stelar băimărean ZEISS ZKP4 LED, a fost rândul nostru să apreciem dinamica de mișcare și libertatea de asociere a imaginii, filmului și sunetului într-o perspectivă specială, ce a făcut deliciul micuților vizitatori și nu numai. Planetariul de la centrul pl@NETour din Ujhorod reprezintă un aport important în logica proiectului nostru, întrucât cele mai apropiate asemenea facilități sunt la Donețk și Kiev, publicul local și cel turistic având astfel, de acum înainte, la îndemână, un portal deschis spre Univers, spre cunoaștere.

Această prezentare necesită JavaScript.

Astfel, prin proiectul transfrontalier pl@NETour, a fost creată o nouă punte de comunicare între România și Ucraina, s-au pus bazele turismului științific în Transcarpatia și județul Maramureș prin identificarea cartografierea unor puncte libere de poluare luminoasă, situate în poziții avantajoase din punct de vedere turistic și au fost implementate capacități și tehnologii noi de proiecție și prezentare – planetariul din Baia Mare și cel din Ujhorod, care sunt în sine atracții turistice cu un potențial extraordinar în cele două orașe.

Această prezentare necesită JavaScript.

Acest proiect, ce vizează dezvoltarea potențialului turistic în regiunea transfrontalieră Maramureș și Transcarpatia, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, este manageriat de către Consiliul Județean Maramureș și are ca partener local Complexul Astronomic Baia Mare, partenerii ucraineni fiind ”Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională IARDI” și Universitatea Națională Uzhgorod (Laboratorul de Cercetări Spațiale).

Pendul al lui Faucault din ZAKARPATHIA (2013) Universitatea Ujhorod

Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental ce demonstrează prin pendulare gravitațională că Terra se rotește în jurul propriei axe. Pendulul gravitațional a fost inventat de către fizicianul francez Leon Foucault în 1850.

Notă: CULTURA ASTRONOMICĂ ȘI PLANETARIILE DIN UCRAINA

În Ucraina, la Kiev, funcționează un planetariu gigant, Atmasfera 360, cu o capacitate de 316 locuri și diametrul cupolei de 23,5 m. Cu o tradiție deschisă în 1952, în clădirea nouă dată în folosință în 1987, a fost instalat sistemul opto-mecanic ZEISS UPP, iar în 2012 s-a alăturat sistemul digital Fulldome.pro, cu 15 videoproiectoare. Uau!

Planetariul Gagarina din Kharkov, are un dome de 18 m în diametru, 200 locuri și prezintă un sistem optic RFPDR – cu laser, ultima modernizare – dintr-un șir de trei, aducând un sistem de proiecție laser fullcolor.

La Donetzk, planetariul de 12 m, cu capacitatea de 88 locuri etalează un sistem digital furnizat de RSA Cosmos – InSpaceSystem, și are în istoria sa o clădire veche cu un Zeiss ZKP1, demolată și înlocuită cu o clădire nouă, în 2008.

În Palatul Copiilor din Zaporozhye funcționează din 1988 un planetariu de 8 m, cu 35 locuri, cu un sistem optic Zeiss Zkp2.

La Dnepropetrovsk, din 1968 funcționează un planetariu de 12 m, cu 120 locuri, ce etalează un sistem optic ZKP1. Un planetariu asemănător, deschis în același an, întâlnim la Vinnitsa și la Cherkasy, cu sistem ZKP1, deschis însă în 1961.

Ciprian Crișan, Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.