CUM A FOST NOAPTEA MUZEELOR LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE?

Muzele și-au dat întâlnire la planetariul din Baia Mare, în seara de Sâmbătă 16 mai 2015, la un eveniment desfășurat sub patronajul Uraniei. Noaptea Europeană a Muzeelor, una de neuitat – așa cum s-a desfășurat la Complexul Astronomic Baia Mare, a atras peste 1400 de participanți, care care s-au lăsat bucuros antrenați în activitățile propuse.

Seara a început cu atelierul de desenat și modelat avioane de hârtie, cu trei concursuri consecutive de lansat și premiat lucrările micuților ”meșteri”. Aeronautica și Astronautica sunt discipline ale zborului, una dintre năzuințele ancestrale ale omului. Atelierul de artă și ”știință aplicată”, precum și concursurile aferente, activități desfășurate între orele 18.00 – 21.00, au fost gestionate impecabil de către zece voluntari de la Palatul Copiilor, coordonați de către prof. Vasile Pop. Premiile au constat din postere mari ale sistemului solar, OZN-uri zburătoare, bumeranguri, device-uri figurine deplasabile cu arc, cărți poștale etc. Intreaga activitate a fost transmisă live, via internet – cu colaborarea domnului Adrian Vezentan.

Această prezentare necesită JavaScript.

Încă de la ora 18.00 primii doritori să participe la spectacolul special de planetariu și-au făcut apariția și au avut parte de o surpriză. În toiul demonstrației astronomice, din bezna luminată doar de stele, scânteia poetică a răsărit sub forma unei intervenții poetice foarte la locul său … De la ora 18.00 și până aproape de ora 1.00, din 20 în 20 de minute, spectacolul de planetariu oferit gratuit tuturor participanților, care au umplut de fiecare dată sala până la refuz, a fost acel ”quelque chose” pentru care merita să aștepti ceva vreme, în acea seară minunată. ”Eroul” serii a fost, fără doar și poate, prof. Ioan Bob, care a gestionat ”maratonul științei”, respectiv, cea mai mare parte a spectacolelor oferite publicului, având grijă ca această mașină de manipulare a spațiu-timpului, care este proiectorul stelar opto-mecanic ZKP4 LED de la Zeiss, să prezinte câteva dintre caracteristicile sofisticate pe care le poate pune în valoare.

Expozițiile ”Sistemul Solar”, ”Constelații Românești Tradiționale” și ”Momente Solare – fotografii de Ilie Tudorel” au reprezentat o întâlnire fascinantă pentru mulți dintre vizitatorii care, după zeci de ani, au revenit la planetariu, curioși să vadă cât de mult a mai rămas din umbra trecutului. Ca o formă de solidaritate cu mișcarea muzeală românească, susținută de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, coordonatorul oficial național al ”Nopții Muzeelor”, proiectorul vechi ZKP1 de la Zeiss a fost acoperit cu o pânză neagră și a rămas așa pe întreg parcursul serii.

Din turnul observatorului și din sala multimedia, exploziile de lasere luminoase concentrate în crâmpeie cu forme alegorice sau foarte sugestive, ne-au amintit, spectaculos că anul 2015 este Anul Internațional al Luminii și al tehnologiilor bazate pe lumină. Deși – datorită poluării luminoase dimprejurul planetariului, care fac aproape imposibile observațiile astronomice nocturne de la Observator – suntem reticenți față de fluxurile luminoase concentrate aleatoriu, excepția spectacolului de lasere și a jocurilor de lumini se datorează tocmai anului luminii, a cărui importanță am dorit să o reiterăm.

În sala multimedia, tânărul artist compozitor și interpret Sergiu Gliga, elev la Liceul de Artă din Baia Mare și voluntar în cadrul Nopții Muzeelor, ne-a încântat auzul cu acorduri muzicale – improvizații și interpretare la cerere, antrenând publicul tânăr la refrene binecunoscute, iar filmele documentare proiectate pe interior și spre curtea planetariului, au avut, de asemenea, succes.

În curtea planetariului, doritorii au așteptat cu răbdare să vadă cu ochii lor, în telescop și în lunetă, aspecte și caracteristici ale planetelor Jupiter și Saturn, observațiile fiind asistate îndeaproape de voluntari din partea Centrului de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, coordonat de prof. Lucian Stoian.

Mulțumim publicului pentru participarea la evenimentul ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, de la Complexul Astronomic Baia Mare.

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Fain, ce ati desenat pe asfalt?

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.