TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE – 25 DE ANI DE DESCOPERIRI. CENTRU ANIVERSAR OFICIAL ÎN ROMÂNIA: COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Telescopul Spațial Hubble se apropie de aniversare! 25 de ani de serviciu în slujba umanității! Situat la o înălțime de 589 km deasupra lumii noastre, cu o orbită eliptică completată la fiecare 96 de minute, cu o masă ce depășește 11 tone, acest telescop reflector cu diametrul de 2,4 m, dotat cu tehnologii de mare eficiență și având capabilități de vedere în spectrul vizibil, în cel ultraviolet și o parte din cel infraroșu – a ajutat la scrierea unuia dintre cele mai importante capitole din istoria astronomiei.

O bijuterie tehnică și unul dintre cele mai importante instrumente științifice ce au asigurat astronomiei o perspectivă cu totul spectaculoasă asupra dimensiunii și complexității Universului vizibil și invizibil, HST (Hubble Space Telescope) poartă numele astronomului și cosmologului american Edwin Hubble, fondatorul astronomiei extragalactice.

odehubble_banner_no_love

Complexul Astronomic Baia Mare este unicul centru din Romania ce va găzdui dezvelirea printului aniversar oficial HUBBLE 25, în programul serii fiind anticipate şi alte activități pentru public – o expoziție digitală multimedia, filmul documentar Hubble, concursuri surpriză și observații astronomice de la sol, din curtea planetariului.

Vă așteptăm Joi, 23 aprilie 2015, între orele 18.00 – 24.00, la sediul Complexului Astronomic din str. George Coșbuc, nr. 16, pentru a participa la o sărbătoare internațională dedicată telescopului spațial Hubble. Intrarea este liberă.

Pe 24 aprilie 1990, naveta spațială Discovery – cu telescopul spațial Hubble cuibărit în siguranță în locașul de transport – a fost lansată de pe Terra, iar în ziua următoare Hubble a fost eliberat în spațiu, pregătit să scruteze în vastul necunoscut. De la acel moment și până în prezent, Hubble a revigorat și a remodelat percepția noastră asupra cosmosului și a dezvăluit un Univers în care aproape totul este posibil în interiorul legilor fizicii. Hubble a revelat acele proprietăți ale spațiului și timpului care, în cea mai mare parte a istoriei umanității au fost probate numai în imaginația cercetătorilor și filozofilor. În prezent, Hubble continuă să furnizeze imagini ale nestematelor cosmice care nu au mai fost văzute niciodată înainte și se află în prim-planul multor descoperiri recente.

La scurt timp după lansarea telescopului Hubble din 1990, a fost identificată o defecțiune la oglinda primară a observatorului, aberație ce afecta claritatea primelor imagini sosite de la telescop. Astronauții au reparat această defecțiune în luna decembrie a anului 1993. Incluzând această expediție de ”salvare”, au existat în total misiuni spațiale pentru asigurarea service-ului la Telescopul spațial Hubble: 2-13 decembrie 2003, 11-21 februarie 1997, 19-27 decembrie 1999, 1-12 martie 2002 și 11-24 mai 2009.

Telescopul Spațial Hubble este un proiect de colaborare internațională între NASA și Agenția Spațială Europeană. Centrul de Zbor Spațial Goddard din Greenbelt, MD manageriază telescopul. Institutul Space Telescope Science (STScl) din Baltimore conduce operațiunile științifice ale telescopului Hubble. Iar STScI are ca gestionar, în numele NASA, Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie Inc., din Washington DC.

Complexul Astronomic Baia Mare este unul dintre cele trei centre românești care au participat și la aniversarea, în 2010, a 20 de ani de la lansarea în spațiu a Telescopului Spațial Hubble, ocazie cu care a fost prezentat printul aniversar de atunci, în cadrul acțiunii ”Say Hello to Hubble”. De asemenea, „vedeta” promovată prin intermediul calendarului de perete al Complexului Astronomic Baia Mare, pe anul 2015, a fost de asemenea Telescopul Spațial Orbital Hubble.

hubble25th.org

Ciprian Crisan – consultant PR, Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.