INVITAȚIE LA ECLIPSA DE SOARE DIN 20 MARTIE 2015

invitatie eclipsa

Eclipsele de Soare şi de Lună se numără printre cele mai impresionante fenomene cerești care pot fi observate şi cu ochiul liber. Acestea sunt consecințele normale ale unor combinații de umbră şi lumină care au loc atunci când Luna sau un alt astru ocupă anumite poziții față de Pământ.

Într-un an pot avea loc maximum 7 eclipse, din care 5 de Soare şi 2 de Lună sau 4 de Soare şi 3 de Lună şi minim 2 eclipse, acestea fiind de Soare. Cu toate că într-un an se produc mai multe eclipse de Soare decât de Lună, în orice localitate de pe Pământ se observă mai multe eclipse de Lună decât de Soare, aceasta deoarece în cadrul unei eclipse de Soare conul de umbră aruncat de Lună nu atinge Pământul. În medie, o eclipsă totală de Soare este vizibilă din același loc o dată la 300 de ani.

În data de 20 martie are loc cea mai impresionantă eclipsă a anului – o eclipsă parțială de Soare –, vizibilă și din țara noastră. Faza parțială se observă din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei, iar în Nordul extrem eclipsa va fi una totală. Fenomenul va începe la ora 9 şi 46 de minute pe coasta Insulelor Feroe. La noi în țară, aceasta începe în jurul orei 10 şi 45 minute, atunci când discul lunar este tangent cu cel solar, iar în jurul orei 11 şi 46 minute, gradul de acoperire al Soarelui este de aproximativ 58% şi se termină la ora 13 şi 5 minute.

O curiozitate a acestei eclipse este faptul că banda de trecere a umbrei Lunii este aproape centrată pe Polul Nord. În plus, este chiar ziua echinocțiului de primăvară, fenomen care se produce la circa 12 ore după eclipsă.

ATENȚIE !
Nu trebuie să privim eclipsa parțială de Soare fără ochelari de protecție, deoarece există riscul de a orbi din cauza luminii puternice.

Prof. Ioan Bob

NOTĂ: COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE ORGANIZEAZĂ VIZIONAREA ECLIPSEI PARȚIALE DE SOARE DIN 20 MARTIE 2015, ÎNCEPÂND CU ORA 10.30. INTRAREA LIBERĂ.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.