ÎN APROPIERE DE TÂRGU LĂPUȘ – O NOUĂ LOCAȚIE PE HARTA VIRTUALĂ A PUNCTELOR LIBERE DE POLUARE LUMINOASĂ

10708790_999377116754774_885709320153238356_o

Un alt punct liber de poluare luminoasă ce va fi înscris pe harta virtuală a rețelei pl@NETour de turism astronomic se află în apropiere de Târgu Lăpuș, la numai câțiva kilometri. Atestată documentar în anul 1291, situată la confluența unor căi de comunicație zonale, localitatea Târgu Lăpuș a devenit un târg al zonei, dezvoltându-se ca centru comercial, cultural, folcloric al zonei bazinului superior al râului Lăpuș, denumită generic Țara Lăpușului.

Printre localitățile componente ale orașului enumerăm Boiereni, Borcut, Cătun, Cufoaia, Dămăcușeni, Dobricu Lăpușului, Dumbrava, Fântânele, Groape, Inău, Răzoare, Rogoz, Rohia, Stoiceni.

Proiectul pl@NETour, confinanțat de Uniunea Europeană, componentă a ENPI Cross-border Cooperation Programme – este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș care vizează crearea unui produs de turism științific și infrastructura pentru o rețea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului științific în Maramureș și Transcarpathia.

Așa cum s-a dovedit științific, poluarea luminoasă nu afectează doar aspectul cerului de noapte, un cer cu mai puține stele, ci este nocivă atât în ce privește sănătatea umană cât și în ce privește dezvoltarea unor ecosisteme.

Dacă în România această problematică a unui cer curat și prezervarea surselor de lumină naturală prin estomparea surselor de iluminat artificial sau calibrarea acestuia pe un standard de eficiență energetică – nu se bucură de prea mult interes, nefiind considerată o prioritate, în multe țări cu standard înalt de civilizație, poluarea luminoasă este recunoscută ca fiind o problemă, existând și soluții aplicate la scară largă.

Crearea unei rețele de centre pl@NETour – vizând dezvoltarea unei direcții a turismului astronomic, dorește să sensibilizeze publicul și autoritățile locale și asupra acestui aspect și, de asemenea, să genereze un interes mai larg pentru astronomia observațională.

Este în pregătire harta cu coordonatele GPS ale acestor puncte, precum și altele pe care le avem în vedere. Dacă și dumneavoastră cunoașteți – în județul Maramureș – asemenea puncte pretabile observațiilor astronomice de noapte, nu ezitați să le recomandați pe adresa de email planetariubm@gmail.com

Mai multe informații despre proiectul pl@NETour puteți găsi pe www.planetour.ro

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.