SCIENCE SMS – EXOPLANETĂ NOU DESCOPERITĂ CE-ȘI ORBITEAZĂ STEAUA MAMĂ LA FIECARE 704 ZILE

Pe 21 iulie 2014 astronomii de la Centrul de Astrofizică Harvard – Smithsonian au anunțat descoperirea unei exoplanete anterior necunoscute. Corpul ceresc a fost descoperit utilizând sonda Kepler a NASA, fiind cunoscut prin urmare sub numele de Kepler-421b.
În conferința de presă ce detaliază descoperirea, cercetătorii explică faptul că – în baza informațiilor existente – această exoplanetă este situată la 1000 de ani lumină distanță de Terra, în direcția constelației Lyra.
Ca și dimensiune, Kepler-421b este similară cu Uranus, orbitând o stea de tip K ce este mai rece și eliberează mai puțină lumină decât Soarele nostru. Distanța estimată dintre planetă și steaua mamă este de 177 de milioane kilometri.
Datorită faptului că este situată destul de departe de steaua mamă, Kepler- 421b are cel mai lunn ce a fost până în prezent documentat pentru o exoplanetă, respectiv realizează în 704 zile o mișcare completă de rotație în jurul stelei K.
Prin comparație, majoritatea celor 1800 de exoplanete care au fost descoperite de-a lungul anilor sunt situate surprinzător de aproape de steaua părinte și de aceea le ia considerabil mai puțin timp pentru a le orbita, au explicat cercetătorii de la Centrul Harvard – Smithsonian.
Totuși, Kepler-421b este departe de a fi planeta cu cel mai îndelungat an, identificată de știință până în prezent. Spre exemplu, planeta Marte care este un membru al sistemului nostru solar, se rotește în jurul Soarelui în 780 de zile, ceea ce o face mult mai leneșă decât această exoplanetă.
Luând în considerare distanța dintre Kepler-421b și steaua părinte, sunt șanse ca această planetă să ofere un mediu destul de rece. Se estimează că temperatura acestei planete este una de aproximativ – 93 grade Celsius.

READ MORE

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.