SCIENCE SMS – CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND POLII MAGNETICI AI PĂMÂNTULUI SE INVERSEAZĂ?

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND POLII MAGNETICI AI PĂMÂNTULUI SE INVERSEAZĂ?

Ați auzit în emisiunile de știri că polii Pământului s-ar putea inversa? Probabil ca răspuns la trecerea prin apropiere a misterioasei Planete X? Vă imaginați cumva întreaga planetă răsturnându-se de-a dreptul, sau inversându-și sensul de rotație? Când se va întâmpla asta? Se poate întâmpla așa ceva?

În primul rând, nu există nici o planetă secretă care să bântuie prin sistemul solar și să cauzeze haos și turbulențe orbitale. Așa încât ar putea fi Terra fizic, răsturnată? Alte planete au fost deja înclinate și răsturnate.

Să privim spre Uranus. Înclinarea sa orbitală este de 98 de grade. Noi presupunem că planeta avea la început aceeași înclinare ca și restul Sistemului Solar, și un anumit eveniment din trecutul ei a cauzat răsturnarea. Ar fi putut intra în coliziune cu o altă planetă, cu miliarde de ani în urmă, sau interacțiunile gravitaționale cu alte planete gigant ar fi dat-o peste cap.

Apoi mai este Venus, cu înclinarea sa axială de 177 de grade. Asta înseamnă, în esență, ”cu susul în jos”. Venus se rotește în direcție opusă față de orice altă planetă din Sistemul Solar. Dacă ne-am afla pe suprafața planetei Venus, am vedea Soarele răsare dinspre Vest și apune în Est. Astronomii nu știu de ce s-a întâmplat asta, dar asumă posibilitatea unor interacțiuni gravitaționale sau o coliziune cu o altă planetă.

Pentru a scoate o planetă de pe axa sa ar fi nevoie de un eveniment atât de catastrofal încât ar devasta acea planetă. Nu vă faceți griji, din ce cunoaștem astăzi, acest tip de evenimente și interacțiuni au încetat să se producă cu miliarde de ani în urmă. Asta este o veste bună pentru planeta noastră care, nu se va răsturna și nici nu va zdrobită. 

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.