SCIENCE SMS – UNIVERSUL NU ARE CENTRU, DAR DACĂ AR AVEA, PENTRU NOI ACESTA AR FI TERRA!

CENTRUL UNIVERSULUI. UNIVERSUL NU ARE CENTRU, DAR DACĂ AR AVEA, PENTRU NOI ACESTA AR FI TERRA!

Unde este centrul Universului? Unul dintre aspectele cele mai confuze ale ideii Big-Bang-ului este noțiunea că Universul nu are un centru. Vedeți, dacă asociem Big-Bang-ul cu o explozie tipică, putem avea tentația să poziționăm sursa exploziei ca fiind centrul acesteia.

De exemplu, dacă o petardă explodează și am făcut un instantaneu al exploziei, atunci resturile cele mai îndepărtate vor marca granițele întregii explozii. Privind direcțiile asumate de aceste resturi, mai îndepărtate sau mai apropiate, vom avea o idee unde a debutat explozia și, subsecvent, centrul acesteia.

Mai mult, dacă a existat un punct de origine (centrul) pentru Big-Bang similar unei explozii obișnuite, atunci acel punct și toate regiunile din apropiere ar fi comparativ mai fierbinți decât celelalte. Asta este, dacă te îndepărtezi de centrul unei explozii tipice, te aștepți la măsurarea unor temperaturi mai scăzute.

Totuși, când oamenii de știință și-au poziționat detectorii în toate direcțiile, datele obținute au indicat că Universul este, în general, omogen. Nu există regiuni largi relativ mai fierbinți decât restul. Desigur, fiecare stea este mai fierbinte decât regiunile îndepărtate de ea.

Dar privind către multe galaxii, deci incluzând stelele ce sunt comprimate în ele, rezulta un peisaj omogen, o privire de ansamblu care tinde să ne spună că centrul sau punctul de origine al exploziei nu poate exista.

Analogia favorită utilizată de lectori pentru a simplifica conceptual un univers fără centru este cea a comportamentului punctelor pe suprafața unui balon ce este umflat; din câte cunoaștem astăzi, Universul este în expansiune. Dacă ne imaginăm aceste puncte ca fiind galaxiile, putem vizualiza expansiunea universului prin îndepărtarea punctelor de pe balon, unele de celelalte pe măsură ce aerul este suflat în balon.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.