SCIENCE SMS – MISIUNE AMBIȚIOASĂ A NASA DE A PORNI SPRE SATELITUL EUROPA AL LUI JUPITER

MISIUNE AMBIȚIOASĂ A NASA DE A PORNI PÂNĂ ÎN 2025 SPRE SATELITUL EUROPA A LUI JUPITER

Sub o crustă groasă de gheață, satelitul Europa ar putea găzdui un ocean încălzit prin interacțiuni mareice cu Jupiter. Acest joc mareic ar putea produce, de asemenea, efecte într-un miez geologic activ care ar fi sursa unor curenți hidrotermali la mare adâncime. (Credit fotografie: NASA/JPL/Ted Stryk)

Oficialii NASA au anunțat că speră să lanseze cât mai curând, în mai puțin de o decadă, o misiune spre satelitul Europa al lui Jupiter, probabil cea mai viabilă lume din cele cunoscute în sistemul nostru solar, care ar putea găzdui viață extraterestră.

Proiectul de buget federal al Casei Albe pe anul 2015, alocă 15 milioane dolari pentru a ajuta la dezvoltarea unei misiuni către satelitul Europa, care găzduiește sub învelișul de gheață un ocean cu apă lichidă care potențial poate suporta viața în forme primare.

”Europa este o misiune extrem de provocatoare, pentru că înseamnă operațiuni într-un mediu cu radiație înaltă și sunt foarte multe de făcut pentru a o pregăti”, a declarat reporterilor Beth Robinson, directorul financiar al NASA. ”Așteptăm ca lansarea să aibă loca către anul 2025”.

Finanțarea de 15 milioane dolari, o fracțiune față de valoarea de buget solicitată de agenție – respectiv 17,5 miliarde dolari, ar putea fi baza de pornire pentru proiectul de misiune către Europa, a adăugat Robinson.

Deși proiectul de buget pentru 2015 marchează în premieră solicitarea ca Europa să fie inclusă oficial ca proiect de cercetare finanțabil, NASA a primit deja, în trecut, bani pentru a studia posibilitatea unei misiuni către această lună de 3.100 km, Congresul SUA alocând agenției spațiale, în ultimii doi ani, un total de 155 milioane dolari, pentru această chestiune.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.