PLANETARIUL BAIA MARE INTRĂ ÎN SECOLUL XXI PRINTR-UN PROIECT TRANSFRONTALIER DE TURISM ȘTIINȚIFIC ȘI DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII

În zilele de 25-26 noiembrie 2013 s-a desfășurat, la Planetariul Baia Mare întâlnirea de începere a proiectului pl@NETour, un proiect ce vizează crearea unui produs de turism științific și infrastructura pentru o rețea transfrontalieră de turism științific în Maramureș și Transcarpathia, în cadrul programului de cooperare transfrontalieră ENPI Uungaria -Slovacia-România-Ucraina. În acest proiect în valoare de 529.724 Euro, din care 90% este reprezentat de grantul ENPI, Consiliul Județean Maram ureș este aplicant și beneficiar, partenerii săi fiind Muzeul de Mineralogie Baia Mare – Planetariul Baia Mare, Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională IARDI din Uzhgorod, Ucraina și Universitatea Națională Uzhgorod, Laboratorul de Cercetări Spațiale, Ucraina – durata proiectului fiind de 22 de luni, începând cu septembrie 2013.
Pentru Planetariul Baia Mare acest proiect are o semnificație cu totul deosebită, pentru că marchează o etapă nouă în propria istorie de 44 de ani, respectiv dotarea cu un nou proiector stelar și integrarea într-o structură relațională, o rețea de turism științigic, împreună cu o instituție prestigioasă din Ucraina – Laboratorul de Cercetări Spațiale al Universității Naționale Uzhgorod, colaborare ce va marca reinventarea Observatorului Astronomic Baia Mare și integrarea acestuia intr-o serie de programe științifice internaționale de cercetare astronomică.

Acest proiect își propune, de asemenea să stimuleze interesul publicului pentru astronomie, să promoveze activități educaționale non-formale și să dezvolte o rețea de parteneriat în domeniul turismului științific cu marcarea unor puncte libere de poluare luminoasă, în care se vor desfășura observații astronomice și care vor diversifica și îmbogăți oferta de servicii oferite turiștilor sosiți în Maramureș și Transcarpathia.
Promovarea și publicizarea acestui proiect se va face prin conferințe și comunicate de presă, broșuri multilingve, ghiduri de orientare pe cer și planisfere, materiale promoționale, aplicații pentru Android și Iphone, website-ul și blogul proiectului și conferința finală de la Baia Mare.

Mulțumim Consiliului Județean Maramureș și în special managerului general al proiectului, Mihaela Lițe, pentru aportul la transformarea în realitate, pentru Dumnevoastră – publicul nostru, a acestui proiect de vis de care Planetariul Baia Mare s-a ancorat timp de aproape un deceniu, fiind cunoscut faptul că acesta – ca planetariu public – deține cel mai vechi aparat ZKP1 în funcțiune din România.

Ciprian Crișan – PR
Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.