O NOUĂ DEMONSTRAȚIE A VIRTUOZITĂȚII SALE: NEBULOASA CAP DE CAL SURPRINSĂ DE TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE CU OCAZIA ÎMPLINIRII A 23 DE ANI DE LA LANSAREA PE ORBITA PĂMÂNTULUI

A FOST 19 APRILIE. ZIUA LUI HUBBLE. ACEST EXTRAORDINAR INSTRUMENT ASTRONOMIC, OCHIUL CU CARE CIVILIZAȚIA UMANĂ A SCRUTAT UNIVERSUL VIZIBIL PÂNĂ LA LIMITELE POSIBILITĂȚII, DEGAJÂND UMBRELE MIRACULOASE A PESTE 100 DE MILIARDE DE GALAXII … A ÎMPLINIT 23 DE ANI. LA MULȚI ANI, NASA/ESA HUBBLE SPACE TELESCOPE!

Acest episod Hubblecast celebrează 23 de ani ai Telescopului spațial Hublle ale NASA/ESA, prin dezvăluirea unei imagini frumoase și șocante a nebuloasei Horsehead (cap de cal).

Gazda Hubblecast-ului este Dr. Joe Liske (alias Dr. J) care explică secretele norilor de gaz și praf cosmic ale nebuloasei care a fost în timp subiectul unor imagini astronomice spectaculoase. Nebuloasa Cap de Cal este una dintre cele mai semnificative nebuloase, și este acum prezentată într-o nouă lumină, datorită unei capturi extraordinare în spectru infraroșu – revelând mănunchiuri delicate de gaz care în mod obișnuit sunt ascunse de praful subțire care au făcut faimoasă această formă familiară de cap de cal.

Credit: ESA/Hubble

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.