PARTICULA LUI DUMNEZEU ȘI SFÂRȘITUL UNIVERSULUI

O grafică nedatată, ditribuită pe 4 iulie 2012, de către CERN Geneva arată o reprezentare a urmelor unor urme ale unei coliziuni proton-proton mpsurată într-o experiență CMS în căutarea bosonului Higgs. Descoperirea în a unei noi particule fundamentale considerată a fi bosonul Higgs este una dintre cele mai mari realizări în domeniul fizicii din ultima jumătate de secol și este larg considerată a merita un premiu Nobel pentru cercetare. AFP PHOTO / CERN

(Boston) Oamenii de știință încă sortează detaliile descoperirii de anul trecut a bosonului Higgs, iar puse cap la cap, informațiile nu sunt de bun augur pentru viitorul Universului.

”Dacă este să utilizăm toată fizica pe care o cunoaștem și apoi să realizăm ceea ce se numește un calcul simplu, vestea este proastă”, a spus reporterilor Joseph Lykken, teoretician fizician la Laborarorul Accelerator Național Fermi din Batavia, Illinois, cu ocazia prezentării rezultatelor cercetării la intâlnirea Asociației Americane pentru Avansul Științific – în Boston

”Este posibil ca Universul în care trăim să fie inerent instabil și cândva, peste câteva miliarde de ani torul să fie distrus”, a spus Lykken, care este de asemenea membru în echipa științifică de la LHC (Large Hadron Collider) din Europa, cel mai mare și mai avansat accelerator de particule din lume.

Anul trecut fizicienii au anunțat descoperirea a ceva ce pare să fie mult căutata particule subatomică, numită bosonul Higgs, care ar da masă materiei.

Studiul asupra particulelor conexe bosonului Higs, necesar pentru confirmare, este în derulare. Dacă această descoperire este confirmată, va putea fi rezolvată cheia unui puzzle legat de modul în care universul a primit viață acum 13,7 miliarde de ani – și probabil cum va înceta să existe la un moment dat.

”Acest calcul va preciza că peste multe zeci de miliarde de ani, va exista o catastrofă”, a spus Lykken.

”O bulă mică a ceea ce am putea gândi ca fiind un univers alternativ va apărea undeva și apoi va expanda și ne va distruge”, a spus Lykken, adăugând că acest eveniment se va produce cu viteza luminii.

Înainte de descoperirea Higgs, oamenii de știință s-au luptat cu ideea unui univers stabil pe o lungă durată de timp, însă calculele arată că masa acestuia este către 126 miliarde de electroni volți – un număr critic pentru determinarea sorții universului.

Calculul necesită cunoașterea masei Higgs in interiorul unui procent, precum și precizia masei unor particule subatomice conexe.

”Dacă este modificat oricare dintre acești parametri în modelul standard al fizicii particulelor chiar și foarte puțin, vom obține un sfârșit diferit al universului”, a spus Lykken.

Probabil că Terra va supraviețui mult timp înaiuinte ca particulele boson Higgs să determine un asalt apocaliptic al universului. Fizicienii aproximează că peste 4,5 miliarde de ani Soarele ca expanda iar Terra va fi înghițită în acest proces.

Sursa: TorontoSun

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.