PRIMII INVESTITORI AI PROIECTULUI DE COLONIZARE A PLANETEI MARTE

Ilustrare sugestivă a astronauților misiunii Marte 1 și a coloniei lor pe Planeta Roșie. CREDIT: Mars One / Bryan Versteeg

O organizație non profit ce intenționează să amartizeze 4 astronauți pe planeta Marte în 2023 a atras primii săi investitori pentru acest ambițios proiect de 6 miliarde de dolari.

Oficialii au anunțat pe 29 ianuarie că baza olandeză MARTE 1 vă găsi suport financiar pentru studii de design și programul de selecție a astronauților, ambele fiind așteptate să survină foarte curând.

”Obținerea câtorva milioane de dolari în următoarele luni ar putea fi considerată un efort mic în umbra așteptării miliardelor de dolari necesare, însă noi urmărim acest proiect pas cu pas”, a precizat Kai Staats, directorul de afaceri al misiunii Marte 1. ”Această primă finanțare va permite o demonstrație tangibilă care acoperă 2 ani de planificare. Pentru noi, asigurarea fondurilor în această fază a dezvoltării este un important indicator că ne mișcăm într-o direcție bună.”

Marte 1 dorește să pună în scenă un eveniment de tip Reality TV global în jurul misiunii cu o singură direcție, cu camere urmărind fiecare pas pe calea fiecărui astronaut, în primul an de amenajare pe Planeta Roșie. Organizația crede că drepturile de autor din transmisie și retransmisie precum și sponsorizările vor acoperi o mare parte a costurilor.

Noile investiții ar trebui să poată pune mingea în mișcare. Oficialii misiunii Marte 1 spun că vor folosi banii pentru a finanța studiile de design conceptual – oferte inginerești de la companii private de zbor spațial, pentru a obține nave spațiale, module de habitat și toate celelalte componente importante pentru colonia planetei Marte – începând cu prima jumătate a acestui an.

O parte din bani va finanța de asemenea procesul de selecție a astronauților, care va fi televizat, proces pe care oficialii Marte 1 îl vor lansa de asemenea în acest an.

Mai devreme în această lună, oficialii misiunii au oferit solicitările pentru viitorii astronauți: vârsta de cel puțin 18 ani, stare bună fizică și mentală și dorința de a participa la un program de antrenament care va dura aproximativ 8 ani.

Marte 1 intenționează să lanseze o serie de misiuni robotice între 2016 și 2020 care vor construi un avanpost pe planeta roșie. Primii patru astronauți vor sosi în 2023 și mulți alții se vor alătura din doi în doi ani. Nu există nici un plan pentru a aduce înapoi pe Terra pe acești pionieri interplanetari.

Noile investiții anunțate au fost asigurate de către Interplanetary Media Group, o companie soră a Marte 1, care gestionează media și proprietatea intelectuală asociată cu misiunea de colonizare a planetei roșii, au spus oficialii.

Sursa: Space.com
Trad. și adaptare: C. Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.