O STEA CIUDATĂ CARE SFIDEAZĂ ORICE EXPLICAȚIE

Oamenii de știință au descoperit o stea puzzle care se comută spontan de la un comportament la altul, emițând alternativ raze X foarte puternice și unde radio de mare intensitate.

În timp ce frecvențele radio sunt cunoscute ca variabilitate în schimbarea personalității stelelor, noua stea descoperită este primul exemplu de variabilitate în raze X de asemenea. Steaua, numită pulsar deoarece pare că pulsează, i-a perplexat pe astronomi.

”Dacă încercăm să documentăm ceea ce s-a publicat până acum, nimic nu poate explica la acest moment ceea ce se întâmplă”, a spus coordonatorul studiului Wim Hermsen de la Institutul olandez pentru Cercetarea Spațiului și profesor la Universitatea din Amsterdam.

Hermsen și echipa sa multinațională de cercetare suspectează că modificările în magnetosfera stelei rotitoare sau mediul magnetic se află la baza tulburărilor de personalitate stelară. Acele modificări sunt puțin înțelese în prezent.

”Cei care crează modele stelare vor trebui să le regândească pornind de la ceea ce am descoperit aici”, a mai adăugat Hermsen.

Misterul uimitorului pulsar
Pulsarul recent descoperit este oficial cunoscut sub numele PSR B0943+10. Steaua rotatoare cu o vârstă de 5 milioane de ani trece printr-o rotație la fiecare 1,1 secunde – fiind considerată destul de puțin pentru o stea de acest tip – cred cercetătorii.

Pulsurile radio ale PSR B0943+10 se pot schimba o dată pe secundă. Pulsarul situat la 3.000 de ani lumină de Terra emite de asemenea un semnal slab pe raze X pe măsură ce particulele încărcate radiază de-a lungul liniilor magnetice și bombardează polii magnetici.

Echipa lui Hermsen a fost interesată în a ști dacă razele X – cași pulsurile radio – variază între cele două moduri. Ei au examinat pulsarul utilizând telescopul spațial de detectare raze X al Agenției Spațiale Europene – XMM-Newton, și au combinat acele observații cu studiile realizate cu telescope de la sol în Olanda și India.

Surpriza a fost să contate că pulsarul comuta de la emisia de pulsuri radio puternice la emisia de raze X puternice. Comutarea se realiza succesiv în intervale de 30 minute și până la 5-6 ore.

”Comportamentul acestui pulsar este destul de surprinzător. E ca și cum ar avea două personalități distincte” a spus co-autorul studiului Ben Stapper, de la Școala de Fizică și Astronomie din cadrul Universității Manchester.

”Știind că PSR B0943+10 este unul dintre puținii pulsari despre care se știe că emit raze X, cunoașterea modului în care această radiație de energie înaltă se manifestă pe măsura comutării radio ar putea oferi noi perspective asupra naturii proceselor de emisie”. Cercetarea a fost detaliată în ediția din 25 ianuarie a jurnalului ”Science”.

Ciudățenia stelei rotative
Cercetătorii spus că fenomentul de comutare rapidă dintre undele radio și raze X implică modificări majore în magnetosferă. Dar ce anume determină aceste modificări nu se cunoaște.

Unii cercetări au observat modificări în strălucirea radio corelate cu rata de rotație a pulsarului. Cercetări mai vechi sugerau că undele radio variază în funcție de procesele fizice la nivel microscopud, dar noua descoperire pune sub semnul întrebării aceste relații (strălucirea razelor X este chiar mai puțin înțeleasă deoarece foarte puțini pulsari sunt vizibili pe această lungime de undă).

Modificările în rotația pulsarului, avertizează ”Science”, sunt detectabile numai într-un anumit interval de zile. Cecetarea sugerează totuși că magnetosfera s-ar putea schimba în mai puțin timp decât îi trebuie lui PSR B0943+10 pentru a completa o singură rotație.

Echipa lui Hermsen intenționează să compare pulsarul cu obiecte similare pentru a încerca predictibilitatea comportamentului de emisie raze X. Chiar în acest an va fi luat în studiu un alt pulsar, PSR B1822-09 – în lungimi de undă atât radio cât și cu raze X – iar observațiile se vor face cu telescoape de la sol din India, Regatul Unit și Olanda, împreună cu cele prin observatorul spațial XMM-Newton

Sursa: Space.com

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.