Telescopul NASA dezvăluie ”Împletiturile Magnetice” dn atmosfera superioară a Soarelui

The Atmospheric Imaging Assembly on the Solar Dynamics Observatory captures images of the sun's corona. This image shows the 1.5 million-degree solar atmosphere and is taken at the start of the Hi-C sounding rocket observations. Released Jan. 23, 2013.CREDIT: NASA

 

Un telescop mic al NASA a dezvăluit surprinzătoare împletituri magnetice de materie super-fierbinte în atmosfera superioară a Soarelui, o descoperire ce ar putea explica misterioasa coroană fierbinte, au explicat cercetătorii.

Descoperirea, făcută de către Imagerul Coronal de Înaltă Rezoluție al NASA, sau HI-C, ar putea conduce, de asemenea la previziuni meteorologice mult mai precise.

”Cu potențiale efecte economice anuale de zeci până la sute de miliarde de dolari pe plan intern în timpul perioadelor de intensă activitate solară, previziunile de mare acuratețe meterologice locale ar putea salva miliarde pentru sistemele de putere, aviația comercială și multe alte sectoare economice”, a declarat Jonathan Cirtain, autorul studiului care a condus la misiunea solară Hi_C.

Cirtain, specialist în astrofizică solară la Centrul de Zbor Spațial Marshall al NASA din Huntsville, Alabama – și echipa sa au lansat telescopul de 24 de centimetri în iulie anul trecut, într-un zbor de 10 minute dincolo de atmosfera Terrei, pentru a studia corona, atmosfera exterioară fierbinte a soarelui. Terescopul a capturat 165 de fotografii în detaliu extraordonar înainte de a se parașuta înapoi pe Terra.

Coroana Soarelui dezvăluită
Suprafașa Soarelui este deloc surprinzător fierbinte, atingând temperaturi de până la 6.125 grade Celsius. Însă, destul de bizar, coroana solară – sau atmosfera superioară, destul de departe de suprafața soarelui este de de 1000 de ori mai fierbinte, chiar și în absența exploziilor solare.

Oamenii de știință au descoperit recent că undele magnetice ce clipocesc sub suprafața soarelui ar putea înfierbânta coroana până la 1,5 milioane de grade Celsius. Însă acest amănunt nu poate fi singurul care să determine temperaturile ultra-fierbinți ale coroanei.

Imaginile de înaltă rezoluție obținute acum sprijină ideea că împletiturile magnetice generează uriașe cantități de căldură, posibil îndestulătoare pentru a explica valorile de până la 6 milioane grade Celsius.

Pentru a vă imagina aceste structuri magnetice pe Soare, închipuiți-vă o împletitură de cosițe în părul cuiva” a spus Cirtain pentru Space.com. Grupuri de fire de păr individuale sunt legate de altele și împreună formează un ansamblu de păr împletit.

”Ceea ce am observat este un grup de câmpuri magnetice, legate de alte grupuri pentru a forma un ansamblu de grupuri magnetice. Câmpurile magnetice ale acestui ansamblu au lungimi diferite și o rată de curbură de-a lungul liniilor de câmp individuale care poate de asemenea varia atât de mult încât unele cmpuri sunt puternic curbate, în timp ce altele sunt mai puțin curbate.”

Aceste câmpuri magnetice au manifestarea fizică în cadrul plasmei superfierbinți a Soarelui. De exemplu, câmpuri magnetice foarte puternic curbate pot lua forma unor bucle coronale, arcuri gigantice înălțndu-se din soare.

”Când un cmp magnetic devine puternic curbat, în cele din urmă devine instabil”, a spus Cirtain. În cele din urmă, aceste împletituri magnetice, pot crește în instabilitate destul pentru ca liniile individuale de câmp magnetic se interacționeze în interiorul lor. Acest fenomen, cunoscut sub numele de ”reconectare”, descrește curbura câmpului magnetic, eliberând potențial vaste cantități de energie care înfierbântă plasma sau accelerează exploziile solare și alte izbucniri masive.

NASA's High-resolution Coronal Imager (Hi-C) capture over 50 16-Megapixel images of the 1.5 million-degree solar corona. The large image is the full frame image and the smaller images along the top and sides are sub fields of the image. The upper left corner image is from the Atmospheric Imaging Assembly on the Solar Dynamics Observatory and the box in this image shows the Hi-C field of view. Released Jan. 23, 2013.CREDIT: Dr. Amy Winebarger, MSFC/NASA

Micul telescop care a reușit
Dacă astronomii au văzut împletiturile magnetice pe suprafața Soarelui, până acum au avut puține șansă de a vedea cât de comune sunt aceste împletituri în coroană. Pentru a suprindem împletiturile magnetice, echipa NASA al lansat telescopul Hi-C pe o rachetă de sondare în iulie. Acesta a reușit să capteze imagini ale coroanei cu o rezoluție de 5 ori mai puternică decât a fost înainte realizată.

Misiunea cu buget redus a plină de incertitudini. Oglinda telescopului este atât de netedă încât pe suprafața ei de 9,5 inch lățime, are o deviație a netezimii de doar câteva lățimi de atom. Exista o posibilitate destul de mare ca stresul mecanic, modificările de temperatură și alți factori dinainte și din timpul misiunii să îi afecteze suprafața, reducându-i calitatea.

”Nu am fi avut cum să știm dacă a funcționat decât după ce aceasta ar fi zburat și fotografiile ar fi fost realizate”, a spus Cirtain. Această lipsă de control a situației m-a ținut treaz multe nopți”.

Telescopul a capturat doar cinci minute de date video înainte de a reintra în atmosfera Pământului. Totuși, aceasta a fost de ajuns pentru a descoperi împletiturile magnetice din coroană, și cantitatea de activitate văzută aici sugerează eliberarea acolo a unor valori uriașe de energie.

Cercetătorii, a căror descoperiri au fost publicate în numărul din 24 ianuarie al jurnalului ”Nature” a recunoscut că este posibil ca împletiturile pe care le-au văzut nu erau grupuri de câmpuri magnetice cu seturi de mai multe bucle magnetice imbricate suprapuse și care SE susțin împreună. Dacă ar fi așa, ele ar stoca mult mai puțină energie decât s-a estimat. Chiar și așa, coroana ar deține de 100 ori energia de care are nevoie pentru a fi superfierbinte.

”Viața mea, timp de aproape un deceniu, a fost legată de acest instrument și vâzându-l la lucru, experiența a fost incitantă nu doar pentru mine, ci și pentru familie și colegii mei”, a spus Cirtain.

Următorul pas în această cercetare este lansarea unui telescop pe orbită satelitară pentru a observa coroana solară mai mult timp.

Sursa: Space.com

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.