21 Decembrie 2012: NU NU NU – SFÂRȘITUL NU-I AICI

Întrucât am obosit să tot spunem în dreapta și stânga că nu există niciun pericol legat de „fatidica” dată de 21 decembrie 2012, că lumea asta mare nu se va sfârși atunci, că alinierile de planete nu produc efecte devastatoare asupra Pământului, că nu ne paște de Crăciun vreo ciocnire cu alte corpuri cerești (planete pitice, asteroizi, comete, etc.) ș.a.m.d., Planetariul Baia Mare a tradus un articol preluat de pe site-ul NASA (http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html) care demontează punct cu punct toate teoriile apocaliptice vehiculate în ultima perioadă.

Există totuși un pericol major. Faptul că multitudinea de informații false de pe o mulțime de canale (mass-media și internet) care propăvăduiesc „sfârșitul lumii” fac un mare rău persoanelor mai sensibile la senzațional sau celor predispuse la depresie. Răspândirea fără noimă a unor astfel de informații nu fac decât să alimenteze spaima oamenilor și acesta este cel mai rău efect produs de „fenomenul 21 decembrie 2012”.

E chiar greu de înțeles logica celor care anunță „sfârșitul lumii”. Este mult mai onest să spui exact invers. Cum pe data de 21 decembrie a.c. nu va avea loc niciun sfârșit al lumii ( chiar există atunci un final, dar al toamnei astronomice, pentru că în acea dată este solstițiul de iarnă) se va dovedi că am avut dreptate, iar în cazul în care-Doamne ferește-se întâmplă ceva, cine va mai putea să ne contrazică???

Redăm în continuare punctul de vedere al NASA referitor la „21 decembrie 2012”.

DINCOLO DE 2012: DE CE NU VINE  SFÂRȘITUL LUMII

21 decembrie 2012  nu va fi sfârșitul lumii așa cum o știm, cu toate acestea, va fi un alt solstițiu de iarnă.

 În pofida unor convingeri comune existente,  previziunile despre sfârșitul lumii se clarifică rapid atunci când le raportezi la termenul-limită fixat în 2012.

 În continuare, oamenii de știință de la NASA au răspuns la întrebări cu privire la următoarele subiecte legate de anul 2012:

 Întrebare (Î): Există amenințări la adresa Pământului în 2012? Multe site-uri de Internet spun că lumea se va sfârși  în decembrie 2012.

 Răspuns (R): Lumea nu se va sfârși în 2012. Planeta noastră s-a descurcat foarte bine de-a lungul a  mai mult de 4 miliarde de ani, iar oamenii de știință credibili din întreaga lume nu au cunoștință de nici o amenințare asociată cu anul 2012.

Î: Care este originea predicției că lumea se va sfârși în 2012?

R: Povestea a început cu susținerea faptului că Nibiru, o planetă ipotetică ”descoperită” de sumerieni, se îndreaptă spre Pământ. Această catastrofă a fost prezisă inițial pentru luna mai 2003, dar deoarece atunci nu s-a întâmplat nimic,  data judecății de apoi a fost amânată pentru decembrie 2012 și conectată cu sfârșitul unuia dintre ciclurile calendarului mayaș antic de la solstițiul de iarnă din  2012 – de aici predicția datei Judecății de apoi ca 21 decembrie 2012.

Î: Se termină calendarul  Mayaș în decembrie 2012?

R: Așa cum calendarul pe care îl aveți pe peretele bucătăriei dumneavoastră nu încetează să existe după 31 decembrie, calendarul mayaș nu încetează să existe după 21 decembrie 2012. Această dată este sfârșitul calendarului Mayaș pentru o perioadă mare de timp, dar apoi – la fel ca și calendarul dvs.  de perete pentru un an  – începe din nou de la 1 ianuarie – un alt interval mare de timp pentru calendarul Mayaș.

Î: A prezis NASA o „pană de curent totală” a Pământului pe 23 – 25 decembrie?

 R: Categoric nu. Nici NASA, nici orice altă organizație științifică nu au prezis o astfel de pană de curent. Rapoartele false privind această afirmație pretind că un fel de „aliniere a Universului” va provoca o pană generală de curent. Nu există nici o astfel de aliniere (a se vedea întrebarea următoare). Unele versiuni ale acestui zvon citează un mesaj de pregătire pentru situații de urgență de la Administratorul NASA, Charles Bolden. Mesajul mai sus menționat este pur și simplu un mesaj de încurajare în a fi pregătit pentru situații de urgență, transmis ca parte a unei campanii guvernamentale mai vaste pe subiect.  Nicăieri în acest mesaj nu este menționată o pană de curent.

Î: S-ar putea alinia planetele într-un mod care să afecteze Pământul?

 R: Nu există alinieri planetare pentru următoarele câteva decenii și chiar dacă aceste alinieri ar avea loc, efectele lor asupra Pământului ar fi neglijabile. O aliniere majoră a avut loc în 1962, de exemplu, și alte două s-au întâmplat între anii 1982 și 2000. În fiecare lună decembrie, Pământul și Soarele se aliniază cu centrul aproximativ al Galaxiei Calea Lactee, dar acesta este un eveniment anual fără nici o consecință.

Î: Există o planetă pitică maro numita Nibiru sau Planeta X sau Eris care se apropie de Pământ și amenință planeta noastră cu distrugerea pe scară largă?

 R: Nibiru și alte povestiri despre planete aflate în derivă sunt farse pe Internet. Nu există nici o bază faptică pentru aceste ipoteze. Dacă Nibiru sau Planeta X sunt  reale și se îndreaptă spre o întâlnire cu Pământul în 2012, astronomii le-ar fi urmărit deja în cel puțin ultimii zece ani, și ar fi vizibile de acum cu ochiul liber. În mod evident, nu există. Eris este reală, dar este o planetă pitică similară cu Pluto, care vor rămâne în afara sistemului solar, cea mai apropiată distanță la care se poate apropia de Pământ este de aproximativ 7 miliarde de kilometri.

Î: Care este teoria schimbării polilor? Este adevărat că scoarța Pământului face o rotație de 180 de grade în jurul miezului  în zile, dacă nu ore?

 R: O inversare în rotația Pământului este imposibilă. Există mișcări lente ale continentelor (de exemplu, Antarctica era aproape de ecuator cu sute de milioane de ani în urmă), dar care sunt  irelevante pentru teoriile de inversare a polilor de rotație. Cu toate acestea, multe dintre site-urile ”dezastru”  pun o momeală/comutator pentru a prosti audiența. Ei susțin o relație între rotație și polaritatea magnetică a Pământului, care se schimbă neregulat, cu o inversare magnetică ce are loc în medie o dată la 400.000 ani. Din ceea ce știm, o astfel de inversare magnetică nu produce nici un pericol pentru viața de pe Pământ. Oamenii de știință cred că este foarte puțin probabil să se întâmple o inversare magnetică în următoarele mii de ani.

 Î: Este Pământul în pericolul de a fi lovit de un meteorit în 2012?

 R: Pământul a fost întotdeauna  lovit de comete și asteroizi, deși impacturile mari sunt foarte rare. Ultimul mare impact a fost acum 65 de milioane de ani, și a dus la dispariția dinozaurilor. În prezent astronomii NASA derulează un studiu numit Spaceguard Survey pentru a identifica orice asteroizi mari din apropierea Pamantului cu potențial de impact cu mult  timp înainte de a lovi. Am stabilit deja că nu există asteroizi cu grad de pericol la fel de mare ca cel care a ucis dinozaurii. Toate aceste lucrări se fac în mod vizibil, cu descoperirile postate în fiecare zi pe  NASA Near-Earth Object Program Office website, astfel încât să puteți vedea că nici un impact nu este prognozat pentru 2012.

 Î: Ce cred cercetatorii de la NASA cu privire la sfârșitul lumii în 2012?

 R: Pentru orice afirmații despre dezastru sau schimbări dramatice în 2012, unde este demonstrația științifică? Unde este dovada? Nu este nici una, și pentru toate afirmațiile fictive, indiferent dacă acestea provin din cărți, filme, documentare sau de pe Internet, nu putem schimba această constatare simplă. Nu există dovezi credibile pentru oricare dintre afirmațiile făcute în sprijinul unor  evenimente neobișnuite care ar avea loc în decembrie 2012.

 Î: Există un pericol de furtuni solare gigantice estimate pentru 2012?

 R: Activitatea solara are un ciclu regulat, cu varfuri la intervale de aproximativ 11 ani. În preajma acestor vârfuri de activitate, exploziile solare pot provoca unele întreruperi ale comunicațiilor prin satelit, cu toate că inginerii descoperă cum să construiască aparatură electronică protejată împotriva majorității furtunilor solare. Însă nu există nici un risc special asociat cu anul 2012. Următorul maxim al activității solare va avea loc în intervalul de timp 2012-2014 și se preconizează a fi un ciclu solar mediu, nu foarte diferit de istoria ciclurilor anterioare.

Cer senin tuturor!

Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

4 Comentarii

  1. Alexandra Suciu

    Super articol. in prima faza m-am speriat, apoi, urmatoarea zi am constatat si eu ca nu se va intampla nimic.

  2. Scenariile hollywoodiene infierbanta mintile oamenilor…. De ce nu ar fi sfarsitul lumii chiar azi, in fond este 12.12.2012? Cred insa, cu adevarat ca incepe o noua epoca. Civilizatiile sunt in razboi de mai bine de 0 mie de ani. Nu cred ca avem neaparat nevoie de apocalipsa pentru un nou salt genetic. Ar ajunge abordarea globala a unui sistem de valori care sa ne inscrie in cartea cetatenilor planetei. Ar putea fi acesta un pas catre inaltarea constiintei umane la nivelul responsabilitatii sociale pentru viitoarele generatii.

  3. Super articolul. Eu am primit un slideshow powerpoint in care mi se spunea ca nu, lumea nu se va sfarsi, ci pur si simplu va trece intr-o faza superioara de rezonanta si ca numai cei fara pacat si pregatiti vor fi pregatiti pentru noua rezonanta a Universului datorata inversarii polilor Pamantului. Pana una alta rezonanta mea a crescut dupa ce am citit acest articol. Felicitari!

  4. Ma bucur sa vad un astfel de articol postat. Numai minciuni sunt difuzate la televizor, nimeni neavand de fapt ceva veridic la baza afirmatiilor spuse.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.