SPAȚIUL COSMIC LA PREȚUL UNUI BILET DE CINEMA. SĂ FACEM CUNOȘTINȚĂ CU AGENȚIA SPAȚIALĂ EUROPEANĂ

ESA- Agenția Spațială Europeană a fost înființată în 1975 de către zece state europene, în baza devizei că ”Impreună vom putea face mai mult”. Astăzi poarta europeană către spațiul cosmic este o organizație de colaborare interguvernamentală ce cuprinde douăzeci de națiuni membre reprezentând 500 de milioane de cetățeni, care și-au unit interesele și voința în sensul unui scop comun. În zilele de 20-21 noiembrie ministerele Agenției Spațiale Europene se întrunesc în Naples pentru a decide viitorul agenției.

Scopul ESA este: ”de a oferi și de a promova, exclusiv în scopuri pașnice, cooperarea în cadrul statelor europene în cercetarea spațiului și tehnologiei și aplicațiile lor în domeniul spațiului, cu perspectiva ca acestea să fie folosite în scopuri științifice și pentru sisteme de aplicații operaționale în spațiul cosmic.”

Ca una dintre cele mai importante agenții spațiale din lumea întreagă, ESA realizează foarte mult cu foarte puțin, obținând însă rezultate pe care nici o națiune singură nu le-ar putea obține. Bugetul său pentru anul 2012 este de 4020 milioane de euro. Acesta este de câteva ori mai mic decât bugetele altor agenții spațiale de renume. Cu un buget echivalent al unui preț de bilet de cinema plătit de fiecare dintre europeni, ESA este una dintre cele doar câteva organizații din lumea întreagă, implicată în toate ariile spațiale, de la explorarea prin sateliții meteorologici, la telecomunicațiile spațiale, navigație, tehnologie de monitorizare a mediului și comunicare.

Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia (din 2012), Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția sunt țările europene care participă la programele Agenției Spațiale Europene. Canada participă la unele dintre proiecte în cadrul unui acord de colaborare. Alte state precum Ungaria, Estonia și Slovenia au semnat de asemenea acorduri de cooperare cu ESA.

Există cam 2.200 de persoane aparținând tuturor statelor membre, ce lucrează în staful ESA. Acesta include cercetători, ingineri, specialiști în tehnologia informației și personal administrativ. Cultura diversității ESA, colaborarea și excelența și cooperarea cu succes pe termen lung a condus spre proiecte mai ample de colaborare și cu alte agenții internaționale, precum NASA, cea japoneză și cea rusă care s-au dovedit inspirație spre un nou etos al cooperării dintre puterile spațiale globale.

Aici sunt prezentate doar câteva dintre succesele ESA, de la formarea acesteia în 1975. În același an ESA a lansat prima sa misiune științifică majoră, prin COS-B, un satelit de monitorizarea a emisiilor de raze gama în Univers. În 1978 s-a alăturat NASA și Angliei pentru lansarea IUE, primul telescop din lume plasat pe o orbită înaltă a Terrei. Programul Ariane a plasat ESA ca lider monidal în lansările spațiale comerciale începând cu 1990. În 1983 Ulf Merbold din Germania a devenit primul astronaut al ESA că a zburat într-o navă spațială americană, în timpul misiunii Spacelab STS-9. În 1986 Giotto, prima misiune a ESA pentru cercetarea spațiului îndepărtat a studiat cometele Halley și Grigg-Skejllerup. SOHO, ULYSSES și Telescopul Spațial Hubble au reprezentat asocieri împreună cu NASA pentru realizarea unor proiecte importante. Printre misiunile mai recente în colaborare cu NASA menționăm Cassini-Huygens, la care ESA a contribuit prin sonda de succes Huygens care a fost plasată pe Titan – prima aterizare într-o lume din sistemul solar exterior. În 2003 a fost lansat orbiterul Mars Express și landerul său, bolnăviciosul Beagle 2. În 2008, laboratorul Columbus al ESA este lansat de pe nava spațială Atlantis către Stația Spațială Internațională și ATV Jules Verne, primul vehicul de transfer automat al ESA, a fost de asemenea lansat pentru a duce rezerve vitale către IIS. În 2009 au fost lansate Herschel și Planck, iar primul astronaut al ESA – Franck De Winne s-a alăturat primului echipaj de 6 astronauți, și a devenit primul comandant european al unei expediții IIS.

Întâlnirea de la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an este dedicată discuțiilor privind obiectivele și prioritățile de viitor pentru Europa în spațiu și urmărește să contureze dezvoltarea capabilităților europene în ce privește spațiul cosmic și să se asigure că investițiile în spațiu vor continua să ofere beneficii tuturor cetățenilor Europei și lumii intregi.  Acele beneficii includ o industrie de primă clasă, descoperiri științifice extraordinare și o identitate europeană mai puternică și mai bogată, totul pentru costul unui bilet de cinema, de persoană!

Aflați mai multe despre ESA a i c i!

Sursa: UniverseToday

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.