GLOBE AT NIGHT! PUTEȚI AJUTA LA ESTIMAREA EFECTELOR POLUĂRII LUMINOASE ASUPRA MEDIULUI!

Sunteți fan al Științei cetățenești? Puteți să vă alăturați participarea în proiectele care ajută cercetătorii și – posibil – mediul. GLOBE at night este un asemenea program! Realizând observații cu ochiul liber pe cerul de noapte în zona dumneavoastră, puteți ajuta la efortul global de estimare a poluării luminoase.

Aici aveți toată informația necesară pentru a participa la acțiunea din 2012 – Globe at Night.

Pentru început, ce este Globe at Night?

Programul GLOBE at Hight este o campanie de știință cetățenească internațională proiectată pentru a atrage atenția publicului asupra impactului poluării luminoase asupra cerului de noapte. Globe at Night dorește să responsabilizeze asupra efectelor negative ale poluării luminoase asupra observațiilor astronomice invitând cetățenii și oamenii de știință deopotrivă să măsoare luminozitatea cerului de noapte din zonele lor de reședință și să insereze datele observațiilor proprii pe un site de pe computer sau smartphone.

Poluarea luminoasă nu o amenințare doar pentru dreptul nostru de a avea un cer înstelat deasupra noastră, dar afectează deopotrivă consumul de energie, viața în sălbăticie și sănptatea. În ultimii 6 ani, campania GLOBE at Night a reușit să mobilizeze oameni din 115 țări.

Participarea la Globe at Night necesită doar cinci pași foarte simpli:

-Aflați latitudinea și longitudinea dumneavoastră;

-Găsiți constelațiile Orion, Leo sau Crux ieșind afară din casă după mai bine de o oră după apus (cam 8-10 pm ora locală);

-Sincronizați cerul de noapte cu una dintre hărțile de magnitudine care vă sunt oferite;

Raportați observația dumneavoastră;

Comparați observația dumneavoastră cu alte câteva mii de observații, pentru a afla care este nivelul poluării luminoase.

Puteți de asemenea utiliza noul formular online de inserare a datelor. Site-ul Globe at Night este ușor de utilizat, comprehensiv și conține multă informație de background. Baza de date poate fi utilizată pentru comparație cu o varietate de alte baze de date, precum modul în care poluarea luminoasă afectează obiceiurile de căutare a hranei de către lilieci.

Mai multe despre Globe at Night puteți afla vizitând site-ul http://www.globeatnight.org/

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.