DRACONIDE 2011 – un curent meteoric imprevizibil

Bineînțeles că imaginea de mai sus este cu titlu de prezentare, însă ne poate stârni imaginația la ceea ce e posibil să se întample în noaptea de 8 octombrie, atunci când curentul meteoric al Draconidelor poate atinge un maxim deloc anticipat.

Curentul meteoric Draconide (numele este asociat constelației Dragonul sau Draco, grupare de stele dinspre care par a se revărsa meteorii) este unul scurt ca perioadă, producându-se între datele de 6 și 10 octombrie ale fiecărui an. De ce tocmai atunci ? Pentru că exact în acea perioadă Pământul traversează o zonă cu  particule de praf și gheață, urme ale cozii cometei 21P/Giacobini-Zinner. Aceste urme intră în atmosfera Terrei și din cauza vitezei lor foarte mari ( 20 km/secundă) la frecarea cu aerul se aprind, rezultând așa-numitele stele căzătoare.

Ceea ce poate fi foarte greu anticipat la acest curent meteoric este numărul maxim de meteori observați în condiții ideale de vizibilitate, timp de o oră, având radiantul (punctul din care ni se pare că se împrăștie meteorii) deasupra capului (sau mai sofisticat spus, rată zenitală orară). De regulă, acest curent meteoric este unul slab, generând în medie 10 meteori/oră. Însă au fost ani (1933 și 1946) când acest curent a produs adevărate furtuni de meteori, ajungând la impresionantul număr de aproximativ 10000 de meteori/oră, adică aproape 3 meteori/secundă.

Maximul curentului pentru acest an pare a fi unul deosebit. International Meteor Organization (IMO) apreciază că numărul maxim al Draconidelor din acest an se va situa între minim 60 meteori/oră și maxim 600 meteori/oră. Din păcate, lumina produsă de cea mai mică Lună Plină a anului (care va avea loc în data de 12 octombrie) va diminua în proporție de 80-95% numărul de stele căzătoare observabile, astfel încât ne vom putea declara mulțumiți dacă vom vedea chiar și un singur meteor/minut.

Cei de la www.spacedaily.com sunt mult mai optimiști și prevăd un maxim de 1000 de meteori/oră. Indiferent de numărul maxim de meteori care se vor lăsa observați, spectacolul ceresc merită urmărit. În cazul în care cerul va fi senin, condițiile cele mai bune pentru observații sunt înafara orașelor, locuri în care poluarea luminoasă va afecta mult vizibilitatea fenomenului. Ideal ar fi să stăm întinși pe spate (eventual pe un izopren într-un sac de dormit) și să privim în direcția NNV spre constelația Dragonul (situată între Carul Mare și Carul Mic). În acest mod vom avea vizibilitate optimă care va conduce la înregistrarea unui număr cât mai mare de stele căzătoare. Imaginea de mai jos, furnizată de softul Stellarium, ne va fi de folos pentru o depistare mai rapidă a zonei de urmărit.

Așadar, sâmbătă, 8 octombrie, între orele 19 și 24, cu un maxim posibil în jurul orelor 23, pregătiți-vă lista cu dorințe (și niște haine ceva mai groase), pentru că e posibil ca un astfel de fenomen să fie unic în viața noastră. Cei care doresc să și fotografieze fenomenul, trebuie să dispună obligatoriu de trepied iar recomandarea profesioniștilor este ca timpul de expunere folosit să fie cel puțin de ordinul secundelor.

În altă ordine de idei, mâine, 23 septembrie, va avea loc echinocțiul de toamnă (ora 12:05), moment care va marca începutul unei toamne sperăm noi frumoase și fructuoase pentru fiecare dintre noi.

Surse: http://www.imo.net, http://www.spacedaily.com

 Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

3 Comentarii

  1. daca nu da lumea cu chemtrailsuri si nu mai vedem nimic

  2. Multumesc de informatii! Am sa incerc sa pozez fenomenul! Noaptea Perseidelor a fost un esec datorita Lunii pline uriase.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.