CE LOC DE PE TERRA VA FI LOVIT VINERI DE SATELITUL DEZACTIVAT – UARS – AL NASA?

Un satelit scos din uz al NASA se va prăbuși pe Terra vineri, 23 septembrie, și în timp ce agenția spațială a SUA nu știe exact unde va lovi acesta și exact care dintre piesele masivei nave vor rezista atmosferei, un lucru este sigur: America de Nord este în zona neafectată! Convenabil, nu? (n.t)

UARS, sau Satelitul NASA de cercetare în atmosfera superioară este setat să realizeze o reintrare necontrolată în atmosfera Terrei vineri. Totuși, este destul de timpuriu pentru a spune exact unde va cădea nava de 6,5 tone. Oficialii NASA au precizat că cercetătorii vor avea o idee mai clară asupra locului în care se vor prăbuși resturile cu numai două ore înainte de impact. Dar NASA a fost capabilă să excludă America de Nord ca zonă posibilă de prăbușire a resturilor.

”Reintrarea în atmosferă este așteptată în timpul serii de 23 septembrie, Eastern Daylight Time”, au precizat oficialii agenției, într-o declarație. ”Satelitul nu va traversa America de Nord în timpul acestei perioade. Este încă timpuriu să prezicem timpul și locația reintrării cu mai multă siguranță, însă predicțiile vor deveni mult mai precise în următoarele 24-48 de ore”.

Între timp, NASA și Forțele Aeriene ale SUA vor monitoriza îndeaproape satelitul și orbita sa în cădere.

”Detaliile reintrării devin tot mai interesante de la oră la oră”, a spus Mark Matney, cercetător în cadrul Oficiului Programului de Deșeuri Orbitale, din cadrul NASA. ”Este foarte dificil să prezici ce urmează să se întâmple. Cu modelele create de noi, am încercat să ne dăm seamă ce părți ale satelitului – ce materiale – vor interacționa cu atmosfera, in sensul temperaturii și topirii, și determina care dintre aceste părți vor rezista. Însă, avem de a face cu un mediu foarte dinamic și cu o forță de mare intensitate.

O gamă largă de posibilități

Predicțiile actuale ale potențialei zone de impact acoperă o uriașă parte a planetei – oriunde între latitudinile Canadei de nord și sudul Africii de Sud. Cercetătorii vor fi capabili să crească precizia în aceste proiecții pe măsură ce nava își va realiza călătoria fierbinte prin atmosferă.

”Este parțial o problemă a cunoașterii insuficiente”, a spus Ray Williamson, director executiv al Fundației De Securitate Globală, o organizație dedicată păcii în spațiul cosmic. ”Forma structurii satelitului nu este perfect sferică, așa încât la intrarea în atmosferă, când se va încinge, se va separa în piese răzlețite. Odată ce va începe dezagregarea acestuia, cercetătorii vor putea mai bine să înțeleagă locul în care fragmentele mai mari vor urma să se prăbușească.”

Cercetătorii de la Biroul Programului Deșeuri Spațiale, al NASA, estimează că cel puțin 26 de piese mai mari vor rezista căldurii la intrarea în atmosferă. Aproximativ 532 de kilograme de material sunt așteptate să ajungă la sol, au precizat oficialii NASA.

Aceste resturi de piese vor fi răspândite pe o suprafață de 804 km lungime. Dar oficialii agenției s-au grăbit să precizeze că șansele ca resturile satelitului să se prăbușească în zone locuite sau orașe sunt foarte mici. Șanse mari sunt ca aceste piese să cadă în apă sau în zone terestre nelocuite.

”Există întotdeauna o preocupare în acest sens”, a spus Matney. Însă zonele locuite reprezintă o fracțiune mică din suprafața Terrei. Mare parte a suprafeței planetei noastre nu este populată deloc sau este foarte puțin. Considerăm că riscul căderii într-o zonă populată este foarte mic.

Riscul unor victime umane este foarte redus

Prin comparație, când nava spațială Columbia, a NASA s-a dezintegrat tragic în timpul reintrării din 2003, resturile de la nava de 100 de tone s-au răspândit în tot Texas-ul, însă nu a fost afectată nici o structură și nu a fost rănită nici o persoană.

”Când Columbia a revenit, pe măsură ce nava s-a încălzit, s-a rupt în mai multe piese – unele dintre acestea foarte mari, altele foarte mici”, a spus Williamson. ”Chiar și atunci, era foarte dificilă încercarea de a afla piesele răspândite într-o zonă atât de mare. A fost vorba de o zonă atât de puțin populată, încât încercarea de a localiza toate piesele prăbușite a fost una foarte dificilă, chiar dacă se știa din materialele video destul de clar calea pe care nava a urmat-o în atmosferă.”

NASA a calculat că neșansa ca orice persoană, oriunde în lume, de a fi lovită de o piesă a satelitului UARS este mai mică de 1 la 3.200. Însă, șansa ca dumneavoastră (n.t. cel ce citiți aceste rânduri), să fiți atins de vreun rest al satelitului este chiar mai redusă, cam de 1 la câteva trilioane, a mai precizat Williamson.

Cu toate acestea, dacă i se întâmplă cuiva să dea de vreo piesă a defunctului satelit la sol, oficialii agenției solicită ca din motive de siguranță și legale, cel mai bine ar fi să lăsăm materialele unde sunt și să alertăm autoritățile.

”Dacă veți găsi ceva ce credeți că ar putea fi o piesă a UARS, nu o atingeți!”, au spus oficialii NASA. ”Contactați o autoritate locală pentru asistență”.

Sursa: Space.com

Chestionar de-vesel al Planetariului Baia Mare. Întrebare unică: ”Este cineva care să nu creadă că aceste resturi se vor prăbuși tocmai în curtea sa?” 🙂

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.