În India … printre tibetani! O călătorie inițiatică la Dharamshala surprinsă în imagini realizate de fotograful Emil Pop

Seara de 23 martie 2011 a umplut până la refuz sala de conferințe a Planetariului Baia Mare, unde fotograful Emil Pop, membru al Asociației de Artă Fotografică ”Ars Rivulinae Fotografica”, a susținut o conferință însoțită de video-proiecție pe tema ”În India … printre tibetani!” reconstituirea imagistică și expozitivă a unui itinerar cu totul special, corespunzând unei călătorii inițiatice în perioada 30 septembrie – 14 octombrie 2010 la Dharamshala – India de Nord, în Himalaya, pentru întâlnirea cu Dalai Lama și participarea la Învățăturile și Inițierile oferite de acesta.

Titlul sugestiv evocă un alt Tibet, decât cel chinezesc cunoscut îndeobște din reportajele Discovery sau BBC, acea parte a Tibetului care a intrat în componența statului indian în 1947 și are un statut aparte. Dharamshala este destinația cea mai apropiată de Tibetul propriu zis, însă este aflată pe teritoriul indian și este locuința Sanctității Sale Dalai Lama. În ziua a patra a călătoriei a avut loc întâlnirea cu Karmapa, a doua figură ca importanță în sistemul religios tibetan, după Dalai Lama, întâlnire ce s-a desfășurat la Mânăstirea Gyuto, unde se află și Universitatea Tantrică. Tot în această zi a fost vizitat Institutul Norbulingka, ce are ca scop prezervarea culturii și valorilor tibetane, desfășurând cursuri și trening-uri, ocupându-se de educația și mediază obținerea unor locuri de muncă pentru tibetani. Zilele 5-8 au fost marcate de participare la învățăturile lui Dalai Lama, la slujbe și ritualuri religioase. Sanctitatea Sa, Dalai Lama a susținut prelegeri asupra Nagarjunei – ”Tratatul fundamental al înțelepciunii Căii de Mijloc”, asupra Atishei – ”Lampa pentru Calea către Iluminare”, asupra Tsongkhapei – ”Rugăciunea ca izvor al inițierii” și la solicitarea unui grup din Taiwan ”Stagiile precise ale Căii către Iluminare”. În ziua a 9-a au fost realizate meditații la Mănăstirea Tashi Jong, și vizitat Institutul Monastic Dorzong, precum și Mânăstirea Khampagar, iar în ziua a 10 și a 11-a s-a participat la alte învățături ale lui Dalai Lama, la Centrul de Meditație Tushita.

Dincolo de întâlnirile cu sacralitatea tibetană, se cuvin menționate uimitoarele imagini surprinse din natură, aspecte sugestive și extraordinare din viața cotidiană indiană și tibetană locală, prezentarea cadrului natural cu o profunzime formidabilă și surprinderea coloritului intens și în contrast excesiv din arta decorativă specifică locului, aplicată deopotrivă în decorațiunile exterioare și interioare ale templelor.

Prin acest reportaj vizual foarte amplu, putem anticipa deschiderea foarte largă a fotografului Emil Pop față de realitatea socială și viața cotidiană (surprinsă în instantanee care, de cele mai multe ori, în percepția unui european, constituie momente comice) în contextul acestui pelerinaj pe tărâmul sacru al Dharamshalei. În fond o paradigmă importantă a secolului XXI transpune orice călătorie turistică într-una inițiatică, în sensul că turistul nu dorește să vadă atât locuri, cât să cunoască oameni, cu mentalitățile și atitudinile lor, cu specificul local culinar, lingvistic, cultural și să încerce să înțeleagă alt mod de viață și existență cotidiană raportat la propriul sistem de valori. Iar Tibetul indian este o întreagă lume, o lume a contrastelor, o lume plină de culoare, surprize olfactive și mult mai mult.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Planetariul Baia Mare promite publicului și pe viitor asemenea colaborări culturale interdisciplinare cu deschiderea necesară pentru promovarea culturii autentice în municipiul nostru.

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.