Luna la perigeu. Ne cutremurăm ?

Da! De cât de multe speculații se fac pe seama legăturii dintre cutremurul devastator din Japonia și perigeul lunar. Și asocierile catastrofice nu se opresc aici. Tocmai s-a ”descoperit” și cordonul ombilical ce a unit perigeul lunar din 10 ianuarie 2005 cu tsunami-ul care a ucis peste 200 000 de oameni din Indonesia și Asia de Sud-Est, tsunami produs de cutremurul din Oceanul Indian care a avut loc pe data de 26 decembrie 2004.

Să vedem însă ce ne spun datele. Cutremurul din arhipeleagul nipon s-a produs pe data de 11 martie a.c. între orele 7:46 și 7:51 (ora României). În acel moment Luna se afla la distanța de aproximativ 398700 km de pământ, deci mai departe decât de obicei (de regulă distanța ce ne separă de astrul selenar e de 384400 km). Seismul din Oceanul Indian s-a produs pe 26 decembrie 2004 în jurul orelor 2:58. Exact în acele vremuri Selena hălăduia pe la vreo 401715 km. Surpriză: din nou Luna se afla mult mai îndepărtată de Terra decât în mod normal. Și atunci nu-mi pot reprima fireasca întrebare: să fie de vină perigeul selenar pentru aceste catastrofe sau mai degrabă e vorba despre apogeu (fenomenul invers) ?

Revenind în sfera normalului, e de bun simț să admitem că nici apogeul și cu atât mai mult nici perigeul selenar nu se fac răspunzători de cataclismele ce ne lovesc. E adevărat, o lege simplă din fizică ne spune că forța de atracție gravitațională dintre două corpuri e invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele (deci crește odată cu scăderea distanței), dar tocmai ce ne-am lămurit că Luna se afla mai departe decât distanța medie față de Pământ. Și atunci, trebuie să ne așteptăm la ceva și mai cumplit pe 19 martie, atunci când va avea loc perigeul ? În mod categoric, NU! E adevărat însă, că dacă scotocim bine în istorie putem lega fiecare eveniment tragic ce s-a abătut asupra Pământului ba de un perigeu, ba de un afeliu, posibil de Saturn care s-a aflat în opoziție sau, mai grav :), de un Marte ”conjunctural”. Însă nu mă întrebați pe mine despre aceste lucruri. Vă recomand cu căldură venusiană să consultați un astrolog.

Perigeul și apogeul lunar sunt fenomene firești, ce se produc în fiecare lună. Distanța în timp ce separă cele două fenomene e de aproximativ două săptămâni. Sunt și situații deosebite în care luna este ”exagerat de perigeică”, adică mult mai aproape decât în cazul altor perigee. E și cazul datei de 19 martie, când Luna se va afla la aproximativ 356500 km.

Coincidența face să avem concomitent perigeul cu faza de Lună Plină. Din acest motiv, Luna va părea cu aproape 15% mai mare pe cer și va fi de aproximativ cu 30% mai strălucitoare. Desigur, e vorba de dimensiuni aparente și nu de cele reale. Bineînțeles că Selena nici nu a mâncat peste măsură și nici nu radiază de fericire. Iată și o imagine sugestivă cu luna în cele două situații diametral opuse.

Partea tristă a poveștii e că, din câte ne spun meteorologii (pentru Baia Mare), la momentul fenomenului cerul va fi mai mult noros, astfel că șansele de a rata un astfel de eveniment sunt destul de mari. Să sperăm că vom fi cu mult mai norocoși la următoarele fenomene de acest fel.

Cer senin!

Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

3 Comentarii

  1. Eh, da! Vreau să scriu un comm asortat cu tonul articolului aşa că spun „2011, stop trying to be 2012” (nu ca as crede prea mult ce se spune despre 2012!).

  2. Excelent articol! Felicitari! Acum e de inteles asocierea cu Apocalipsa … din Japonia! Oamenii is ingroziti de ce se intampla acolo si probabil din instinct … cauta o explicatie … stiintifica!

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.