2011 CULTURAL la PLANETARIUL BAIA MARE

Anul cultural a început la Planetariul Baia Mare foarte devreme … cu eclipsa parțială de Soare din 4 ianuarie 2011. Condițiile atmosferice nu ne-au permis să ne bucurăm prea mult de aceasta, decât off-line, în ciuda interesului mediatic formidabil. Planetariul Baia Mare a oferit însă, gratuit, publicului interesat de acest eveniment astronomic major, proiecția live a evenimentului în sala noastră multifuncțională, așa cum a putut fi observat din alte locații ale României, dar și din afara țării, precum și simulări computerizate ale eclipsei de Baia Mare și materiale video, precum și o masă rotundă, cu dezbateri libere, conduse de prof. Pop și prof. Ignat în care eclipsa a fost întoarsă pe toate fețele pentru a fi bine înțeleasă importanța ei ca fenomen astronomic de început de an.

Următorul eveniment are un target special, doamnele și domnișoarele care se vor bucura de acces gratuit la planetariu în perioada 1-8 martie 2011, în cadrul acțiunii ”Și Ea este Astronom – 2011” care dorește să evidențieze aportul extraordinar adus de EA la dezvoltarea astronomiei, a științei și tehnologiilor care sunt suportul modern al cunoașterii și cuceririi spațiului cosmic. Așa încât vom utiliza acest concept de acțiune globală, inițiat în cadrul Anului Internațional al Astronomiei 2009 și reiterat de noi, beyond, în anul 2010, pentru a suscita interesul femeii pentru astronomie și pentru informațiile de actualitate din domeniul major al cunoașterii universului, informații care cuantifică rolul pe care îl are planeta noastră și civilizația umană în Cosmos.

APRILIE 2011 ESTE LUNA MONDIALĂ A ASTRONOMIEI. În perioada 16 – 19 aprilie vom avea plăcerea de a oferi suport logistic OLIMPIADEI NAȚIONALE DE ASTRONOMIE, respectiv olimpicilor astronomi, iar pe Dumneavoastră vă vom încuraja să practicați acest ”sport al minții” care este astronomia. Astfel, din aprilie 2011 vom inaugura seria observațiilor astronomice tematice cu frecvență lunară, condiția fiind obținerea, în sfârșit a noilor telescoape … moderne. Observațiile vor fi realizate în serile de Miercuri (din patru zile de miercuri cât are o săptămână … o vom alege pe cea cu cer senin!) între orele 22.00 – 24.00, iar observațiile se vor face în curtea planetariului și vor fi gratuite. Ca serviciu special oferit de Planetariul Baia Mare, contra cost, pentru grupuri de peste 10 persoane (5 lei biletul x număr de persoane), se pot organiza observații astronomice la cerere, în orice altă noapte, cu în același interval orar, iar acestea vor fi derulate în observatorul astronomic.

Unele planetarii din România țin de Universități, altele de muzee. Cele care țin de muzee au toate motivele să celebreze NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, care va fi și super-evenimentul anului 2011 la Planetariul Baia Mare. De aceea sub genericul ” CARNAVALUL SPAȚIULUI COSMIC: STARPARTY DE NOAPTEA MUZEELOR LA PLANETARIUL BAIA MARE / The carnival of space: the Baia Mare Planetarium STARPARTY!”, vă invităm să vă treceți în agende noaptea de 14 mai 2011 cu locația PLANETARIU. Între orele 19.00 și 01.00 la Planetariul Baia Mare vă vom trata cu expoziția ”Timbrele prind viață” – expoziție originală de postere ce valorifică vizual colecția de timbre cu tematică astronomică a Planetariului Baia Mare, cu un mega-concert rock ce va fi susținut de formația ”Next Generation”, cu proiecții de filme documentare tematice ”Bright Eyes: exciting documentary movies projection about the today Universe!!! ” și surfing pe cerul de noapte cu telescoapele din dotare (puteți să le aduceți și pe ale Dvs) și în cupola planetariului. Spectacolul stelelor și al planetelor într-un singur loc. Dacă vom avea timp … vom căuta și viață pe alte sisteme solare!

Pe 18 mai – de ziua Internațională a Muzeelor, vă invităm la vernisajul expoziției temporare Minerale și Astre, care se va desfășura în extensia clădirii Muzeului de Mineralogie Baia Mare, în sala de la parter. Expoziția va fi un itinerar în istoria Universului, a sistemului nostru solar, al formării Terrei și în același timp un revelator al comorilor pământului, daruri neprețuite pe care le numim flori de mină. În plus, într-un mod neconvențional, din perspectiva cunoașterii științifice dar și a credințelor suscitate de observațiile multimilenare  a aspectelor astrale, astronomia, astrologia și geologia își vor da întâlnire în această expoziție … pentru a surprinde modul în care omul a valorizat cunoașterea universului, a suspectat conexiuni și relații intime între cristale și stări de spirit, între constelații zodiacale și semne ale nașterii și accederii existențiale. O punte între diversele metode și nivele de cunoaștere a realității, această expoziție va aduce la un loc comorile pământului și nestematele cerului.

În perioada 15 iunie – 15 septembrie 2011 își va reporni motoarele CLUBUL MICULUI ASTRONOM, în întâlniri cu frecvență săptămânală, într-o tabără de vacanță care va merita, cu expuneri tematice, proiecții documentare, activități de creație și mini-studio de televiziune etc. În 2011 accesul la club, respectiv la tabără se va realiza în urma unor aplicații pe site-ul pe care îl vom lansa foarte curând, direcția fiind nu cea a introducerii în astronomie ci instruirea la nivel superior al unor elevi cu aptitudini și capacități deosebite, care iubesc foarte mult astronomia și doresc dincolo de un hobby, să găsească modalități de a-și etala și spori cunoștințele în acest domeniu.

În 15 iunie 2011 vă invităm la Planetariul Baia Mare pentru ECLIPSA TOTALĂ DE LUNĂ! Ca de obicei, o să vă așteptăm cu telescoapele pregătite, cu hărți stelare, cu transmisiuni live ale evenimentului și cu dezbateri asupra fenomenului. O să vă spunem atunci cum reușesc vârcolacii să mănânce Luna fără să scape neprinși și cum aceasta renaște pe cer și mai frumoasă …

Săptămâna spațiului cosmic 4-10 octombrie 2011 va fi sărbătorită cu fast la Planetariul Baia Mare. Este perioada când probabil vom reda în folosință cu tot dichisul OBSERVATORUL ASTRONOMIC, împreună cu o expoziție ce va marca istoria astronomiei – MARI PERSONALITĂȚI DIN ISTORIA ASTRONOMIEI UNIVERSALE și va fi pregătită și versiunea modernizată a expoziției ”Universul în Mileniul III”. Ok, bineînțeles că nu vor lipsi observațiile astronomice!!! Vom petrece câteva nopți mai aproape de cer!

Și aceasta nu este totul! Surprizele nu au fost încă prezentate!  Planetariul Baia Mare este primul planetariu public din România, o fereastră deschisă spre cer! Planetariul Baia Mare îți va arăta și în 2011 de ce este captivantă astronomia!

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.