Intrarea liberă la Muzeul de Mineralogie și Planetariul Baia Mare – Joi, 25 noiembrie 2010, în cadrul Saptămânii Familiei, săptămâna fără TV!

Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Planetariul Baia Mare își alătură numele unei campanii organizate de Asociația Zibo Help din Satu Mare, numită ”Săptămâna Familiei, săptămâna fără TV: 22-28 noiembrie 2010”.

Sute de muzee naționale, județene sau locale, grădini zoologice, observatoare, planetarii din România au spus ”DA” unei campanii pentru o copilărie fericită, pentru înțelegerea de către copii și părinți a pericolelor pe care le pot reprezenta ”monopolul” ca ofertă de divertisment al televizorului și calculatorului dar mai ales, accesul neîngrădit al copiilor la programe TV care prezintă scene violente și comportamente antisociale, care pot fi adoptate ca modele de aceștia și imitate.

Pentru a oferi o alternativă divertismentului online sau programelor TV, Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Planetariul Baia Mare oferă, în ziua de 25 noiembrie 2010, vizite gratuite tuturor elevilor însoțiți de părinți sau grupurilor însoțite de dascăli, parte a unei acțiuni naționale care atrage atenția atât părinților, dascălilor și copiilor dar și autorităților privind necesitatea protejării viitorului acestei țări prin măsuri concertate care să evite deviația comportamentală, care să ofere acestora modalități sănătoase și cuprinzătoare de dezvoltare fizică și psihică și să stimuleze interesul acestora pentru cultură și patrimoniu ca elemente de identitate culturală proprie.

Amintim că (cel puțin pentru moment), Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Planetariul Baia Mare și Grădina Zoologică sunt singurele instituții din Maramureș care sunt asociate acestui program!

Dar, de ce este necesară o ”Săptămână a familiei, o săptămână fără TV?”

 

De pildă, știați ca televizorul, prin conținutul neadecvat pe care-l promovează uneori, poate propaga în rândul copiilor atitudini antisociale precum: dezinhibiția, desensibilizarea față de victime, afectarea operaționalității sistemului cognitiv, învățarea de tehnici de agresiune?

Pentru a atrage atenția părinților și profesorilor asupra acestui fenomen, a fost declarată săptămâna 22-28 nov. – “Saptamana familiei, saptamana fara TV”

Puteți  ține închis televizorul o săptămână întreagă? Televizorul nu mai este de mult o mobilă ce decorează camera, este un membru al familiei care solicită tot timpul atenția, vrea să fie ascultat, poate să ne spună ce dorește, când dorește, poate să se strâmbe sau să zâmbească, indiferent de context. Este Big Brother, este fratele mai mare! Să înțelegem că divertismentul sau cunoașterea pe care o dobândim de la TV este una pasivă, non participativă și că acest lucru afectează psihologic un copil și nu mai puțin, pe părinții acestuia.

Apoi, ”televiziunea” care ne operează conștiințele este una comercială, deci ”vinde” și … cel mai bine se vinde ”violența” și ”senzaționalul”. Asta nu înseamnă neapărat televiziunea este nocivă și că televizorul trebuie aruncat. Și aici aveți de ales între programe de divertisment  și cunoaștere mai puțin agresive. V-ati întrebat vreodată cum ne-am fi petrecut timpul în familie, dacă nu ar fi existat televizorul, cu divina telecomandă ce ne deschide sute de ferestre spre sute de opțiuni? Calculatorul este mai ”bun” pentru că oferă mai multă interactivitate. Calculatorul ne oferă divertisment, mult mai multe opțiuni, este un intrument de lucru, de documentare, de concepție etc. … Ddddaaaaaaarrrrrrrrr!!! Și aici ca și în ce privește televizorul, avem o singură problemă: EXCESUL!!!

Bun, să presupunem că închidem televizorul, închidem computerul … No, acum ce să facem? Păi să presupunem că nu le-am închis noi, să presupunem că de fapt s-a luat curentul!!! Tot aia! Încet, încet, o să înțelegem că de fapt suntem dependenți de zgomotul de fond și de imaginile în mișcare care dau senzația de animare … Că de fapt, informația o putem citi liniștit dintr-un ziar, că o lectură poate capta atenția și spiritul unui adolescent cu mult mai mult, că jocul de societate în familie, conversația, plimbările, vizitele la mall sau, de ce nu, la un muzeu, la teatru etc., creează mai mult confort psihic în familie și oferă răspunsurile strategice, senzația de apartenență, înțelegerea nevoilor celuilalt și sunt în măsură să întărească unitatea familiei și să genereze răspunsuri pozitive de comportament ale copilului, atât  la școală cât și acasă!

Și atunci, avem mai multe opțiuni la dispoziție: opțiunea ”Haideți să ne Haidem!” (recomandată!), opțiunea ”Pe bune că n-am timp!” și opțiunea ”Nu știu!”.

 

Organizatorul și-a propus să ofere alternative interesante de petrecere a timpului, în familie sau cu școala, de tipul ”Good, Old Fashion”, iar răspunsul pozitiv dat de sute de instituții la acest program demonstrează utilitatea socială al acestui demers excelent.

Obiectivele acestei acțiuni sunt:

– conștientizarea părinților privind pericolul TV și a Internetului în educația și formarea copiilor;

– educarea părțntilor în ceea ce privește controlul parental: setarea browserelor pentru.a se evita accesarea unor situri cu continut neadecvat, selectarea programelor TV potrivite și excluderea canalelor cu continut neadecvat;

– regasirea timpului petrecut in familie

Actiune principala:

Ziua de joi 25 noiembrie  va fi dedicata ieșirilor în parc, organizării de concursuri, vizitelor la muzee, grădini zoologice etc. și activitati comune părinți – școală.

Așadar, pe 25 noiembrie 2010, vă invităm să vă HAIDEȚI la Muzeul de Mineralogie Baia Mare și la Planetariul Baia Mare! Intrarea LIBERĂ!

Cereți cetățenie pe planeta ZIBO!

Iar dacă dacă doriți cetățenie pe Planeta Zibo, dacă vreți să fiți (măcar puțin) Ziborian, vă invităm să accesați site-ul www.zibo.ro unde găsiți atât divertisment de calitate, programe educaționale și concursuri, precum și prezentarea în detaliu a campaniei ”Stop violenței TV!  22-28 noiembrie 2010 Saptamana familiei, saptamana fara TV”.

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Vom promova actiunea in Glasul.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.