Telescopul spațial FERMI a descoperit o structură uriașă în Calea Lactee

Telescopul spațial Fermi al NASA pentru raze gamma a dezvăluit o structură nemaivăzută vreodată în centrul Căii Lactee. Această caracteristică acoperă 50.000 de ani lumină și ar putea fi rămășița unei erupții a unei găuri negre uriașe din centrul galaxiei noastre.

”Ceea ce vedem sunt două baloane ce emit raze gamma care se extind cu 25.000 de ani spre nord și spre sud dinspre centrul galactic”, a precizat Doug Finkbeiner, astronom la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, care a recunoscut pentru prima oară această caracteristică. ”Nu înțelegem pe de-a întregul natura acestei structuri”, a mai adăugat.

Structura ocupă mai mult de jumătate din cerul vizibil, din constelația Virgo și până la constelația Grus și ar putea avea o vechime de milioane de ani. Un studiu despre aceste descoperiri a fost acceptat pentru publicare de către Jurnalul Astrofizicii.

Finkbeiner și doi studenți licențiați de la Harvard – Meng Su și Tracy Slatyer au descoperit aceste baloane prin procesarea informațiilor publice de la telescopul Fermi (LAT). LAT este detectorul cu cea mai mare sensibilitate și rezoluție a razelor gamma care a fost vreodată lansat. Razele gamma sunt cele mai înalte forme de energie a luminii.

Alți astronomi care au cercetat zona cu raze gamma nu au detectat baloanele, parțial datorită unui fenomen de ceață a razelor gamma care a apărut pe întregul cer. Ceața se produce când particulele care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii interacționează cu lumina și gazul interstelar din Calea Lactee. Echipa LAT rafinează constant modelele pentru a dezvălui noi surse de raze gamma obturate prin așa numita emisiune difuză. Utilizând estimări variate ale ceții, Finkbeiner și colegii săi au fost capabili să o izoleze din datele lat și să dezvăluie astfel baloanele uriașe.

Cercetătorii realizează acum mai multe analize pentru a înțelege mai bine cum s-a format această structură nemaivăzută. Emisiile acestor baloane sunt mult mai energetice decât ceața de raze gamma observată oriunde în Calea Lactee. Cele două baloane par a avea de asemenea margini foarte bine definite. Forma structurii și emisiunile sugerează că s-ar fi format ca și rezultat al unei relativ rapide și mari descărcări energetice – sursa căreia continuă să rămână un mister.

Una dintre posibilități ar fi un jet de particule dintr-o gaură neagră supermasivă aflată în centrul galactic. În multe alte galaxii, astronomii au văzut jeturi rapide de particule alimentate de materie care încadrau o gaură neagră centrală. Dacă nu avem evidența în prezent a unui jet pentru gaura neagră din centrul Căii Lactee, asta nu înseamnă că nu ar fi putut exista în trecut.

Baloanele s-ar fi putut forma, de asemenea, ca și rezultat al scurgerilor de gaz fierbinte, în urma exploziilor și formării stelare, probabil aceea care a produs multe clustere de stele masive în centrul Căii Lactee acum câteva milioane de ani.

”În alte galaxii, vedem că exploziile stelare pot produce enorme scurgeri de gaz”, a spus David Spergel, cercetător la Universitatea Princetown din New Jersey. ”Oricare ar fi sursa energetică din spatele acestor uriașe baloane, aceasta indică o conexiune către multe întrebări importante ale astrofizicii”.

Indicii ale acestor baloane apar în date mai timpurii ale navei spațiale. Observațiile cu raze X ale satelitului german Roentgen au sugerat evidența subtilă pentru marginile balonului aproape de centrul galactic sau pe aceeași orientare ca și Calea Lactee. O sondă a NASA – Wilkinson Microwave Anisotropy a detectat un exces de semnale radio pe poziția celor două baloane de raze gamma. Echipa Fermi LAT de asemenea a revelat Marți cea mai bună imagine a cerului în raze gamma, ca rezultat al datelor colectate timp de doi ani.

”Fermi scanează cerul întreg odată la 3 ore și pe măsură ce misiunea continuă și expunerea este to mai mare, vedem universul extrem în detaliu mărit progresiv”, a explicat Julie Mc Enery, cercetător științific al NASA pentru proiectul Fermi.

NASA Fermi este un parteneriat în astrofizică și fizica particulelor, dezvoltat în colaborare cu Departamentul pentru Energie al SUA, cu importanți contributori din partea instituțiilor academice și parteneri din Franța, Germania, Italia, Japonia, Suedia și SUA.

De la lansarea sa din iunie 2008, Fermi s-a dovedit în repetate rânduri a fi o facilitate de frontieră, oferindu-ne perspective într-o gamă largă, de la natura spațiului și timpului și până la primele observații în raze gamma ale unei nova”, a precizat Jon Morse, director al Diviziei Astrofizice din cadrul NASA. ”Aceste descoperiri de ultimă oră continuă să demonstreze performanța excepțională a lui Fermi”

Notă: Adaptare după un material dat publicității de NASA

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.