A fost descoperită prima planetă ”goldilocks”, perfect locuibilă, în sistemul Gliese 581. Aflată la 20 de ani lumină departare, Terra 2.0 ne așteaptă!

Condițiile necesare unei lumi (planete) pentru a fi locuibilă precum este a noastră sunt atât de complexe, încât par aproape imposibil de regăsit în Univers. Este și motivul pentru care teoria unicității lumii noastre în Univers încă mai captează atenția! Trebuie să existe o distanță specifică față de soare, atmosfera trebuie de asemenea considerată și aerul să aibă o anume calitate și este important inclusiv numărul sateliților naturali. Ei bine, oricât ar părea de extraordinar, o asemenea candidată a fost găsită!

Astronomii Steven S. Voigt de la Universitatea California, Santa Cruz și R. Paul Butler de la Institutul Carnegie din Washington sunt cei doi șefi ai echipei din spatele descoperirii Gliese 581g. ”Aceasta este o pradă mare. Este prima exoplanetă care are condițiile necesare pentru ca apa să existe pe suprafața sa”, afirmă Vogt.

Gliese 581g este de trei sau patru ori mai mare decât Terra și orbitează mica stea roșie Gliese 581 la fiecare 37 de zile.  Poziționarea sa este la 22.531.000 de km față de stea, în ceea ce a fost numit și standardizat ca fiind zona de aur, în care o planetă de află la distanța corectă pentru a nu fi nici prea caldă și nici prea rece. Aceasta variază de la stea la stea și vă puteți imagina că toată viața de pe Terra ar putea dispărea dacă noi ne-am afla la această distanță față de steaua noastră.

”Aceasta este într-adevăr prima planetă dintre cele găsite care se află în zona de aur”, a remarcat Dr. Butler. Astronomii trebuie totuși să confirme această descoperire, dar aceasta este doar o formalitate și avem în față prima lume potențial locuibilă care a fost identificată vreodată. Există o singură problemă: este destul de departe. Chiar foarte departe! Vorbim cam de 20 de ani lumină depărtare.

Să reținem că și alte două, dintre cele 6 planete care orbitează steaua Gliese 581, care are o treime din masa soarelui nostru, au fost propuse ca posibile candidate pentru zona de aur, după New York Times: ”Două dintre planetele Gliese au fost propuse ca posibile planete ale zonei de aur. Una cunoscută ca Gliese 581c, se rotește la marginea graniței interioare ale zonei habitabile și de aceea a fost considerată habitabilă de acum trei ani. Analize mai aprofundate au relevat însă că efectul de seră o transformă într-un iad sufocant. O altă planetă, aflată la granița exterioară a zonei de aur, este probabil prea rece.”

”Una se află pe partea fierbinte a zonei, cealaltă pe partea rece”, explică Dr. Vogt, cu Gliese 581g între cele două!!! „Sfârşitul poveştii!”

Probabil că nu va exista niciodată o expediţie cu echipaj uman către Gliese 581g, dar potenţialul său pentru adăpostirea sau suportul pentru existenţa vieţii a dat astronomilor speranţa că sunt mai multe asemenea planete care nu au fost încă descoperite din cauza limitelor actuale ale tehnologiilor de care dispunem. Fără îndoială, dragi cititori, în Univers există multe alte lumi asemănătoare nouă, pe care să le găsim.

Ei şi până atunci, haideţi dă vedem cine se oferă voluntar pentru a fi îngheţat şi trimis cu o navă spaţială de Gliese 581g? Vedem câteva mâini ridicate?

Sursa: DailyGalaxy

Legendă foto: impresie artistică asupra planetei Gliese 581g.

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

5 Comentarii

  1. atunci de ce nu mergeti pe ea ca sa o testati

  2. Ok, eu am inteles ca gravitatia este echivalenta cu cea de pe Terra, asa incat nu e asa magnetica cum zice Danny! Este irelevant cum ajungem acolo … nici nu trebuie sa ajungem! Daca acolo sunt extraterestri si is mai destepti ca noi, sa vina ei incoace in vizita! Daca nu-s mai destepti, mergem noi la ei cu margele, oglinzi si coca-cola dar … nu-i nici o graba!

  3. intradever interesant.. dar voi chiar credeti ca puteti ajunge acolo? in primul rand combustibilul se va termina odata….. nu se poate merge cu viteza lumini deci esti mort de batranete pana ajungi acolo.., si nu are nici luna… nu este locuibila in partea intunecata..spuneati ca planeta e de 3.. 4 ori mai mare decat terra.. deci gravitatia e mult mai mare.. sau avioane ce mai avem noi aici pe pamant…sa nu spun ca va fi mai greu de mers 🙂 sa ridici piciorul de pe pamant…. cei noi nascuti cum vor invata sa mearga? e ca un magnet..

  4. sh yo merg cu nick,e o experienta unica si io mas baga…

  5. OK, m-ati convins … merg eu ;). Pe cand plecarea ?:-P …. sau …. sunt de acord sa ma inghetati si pana la plecare, asta daca se intampla in urmatoarea suta de ani 😛

    P.S. excelente articole

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.