Polul Sud al Lunii, așa cum nu l-ați mai văzut niciodată!

Polul sud al Lunii – o regiune a craterelor, umbrelor, fascinației și științei! Acest mozaic în unghi larg al polului sud lunar este una dintre cele mai actuale şi mai senzaţionale imagini provenite de la Lunar Reconnaissance Orbiter. Polul Sud găzduieşte Craterul Cabeus, unde LCROSS a realizat impactul în 2009, aducând informaţia prezenţei apei pe Lună, precum şi Bazinul Aitken, care conţine lichefieri de impact care vor permite cercetătorilor se determine fără îndoială vârsta bazinului; apoi mai este craterul Shackleton, regiunea considerată, până acum, locaţia perfecte amplasarea viitoarelor telescoapelor uriaşe cu bază lunară. Regiunile permanent umbrite din acest crater al ţării minunilor ar putea conţine rezervoare de gheaţă şi alte elemente volatile, „o înregistrare nepreţuită a compoziţiei apei datând de la începutul sistemului nostru solar, o un set de informaţii excepționale pentru investigaţiile astrobiologiei”, a precizat Mark Robinson, investigator principal pentru Lunar Reconnassaince Orbiter Camera.  În plus, aceste depozite volatile ar putea servi ca resurse extrem de importante pentru exploratorii viitorului.”

Aceasta este unul dintre primele mozaicuri LROC ale Polului Sud lunar, arătând această regiune în toată gloria sa. Aceste mozaicuri sunt compuse din câteva imagini individuale luate de către camera cu unghi larg (WAC) pe LRO care sunt adunate împreună. Aceste imagini mari și frumoase permit investigatorilor să exploreze geofizica și proprietatea compozițională a suprafeței lunare pe o scară regională sau globală.

Toate mozaicurile de la WAC și cele două camere de unghi îngust (NAC) sunt produse utilizând un pachet specializat de procesare a imaginilor, numit ISIS (Integrated System for Imagers and Spectrometers), care are capacitatea unică de procesare a informațiilor de la câteva misiuni spațiale NASA și când se aplică, cercetătorii pot lucra pe colaj pentru a obține imaginea de ansamblu.

Pe măsură ce LRO traversează peste pol la fiecare două ore, WAC al LROC, realizează un instantaneu, și într-o lună de zile, se completează cu instantanee întreaga regiune polară. Acest mozaic conține 288 de imagini luate într-o lună; dacă priviți mai atent, puteți vedea când luna începe și sfârșește cam la 90 de grade longitudine și puteți vedea cum modificările sunt subliniate. Aceste modificări produc impresia unei ușoare incoerențe a buzei craterului. Cauza derivă din modul în care Soarele vine din zonele opuse pentru anumite porțiuni ale mozaicului, rezultând părți în opoziție ale pereților craterului care sunt luminate în anumite imagini. Pe măsură ce misiunea progresează, WAC va captura imagini ale polului pe întreaga gamă sezonieră și veți vedea peisaje chiar mai spectaculoase ale acestei regiuni, precum și ale Lunii întregi. Staţi aproape!

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.