LHC al CERN se află la numai un pas de condițiile și momentul nașterii universului. Din 2011 între Franța și Elveția se va călători cu viteza luminii iar una dintre marile implicații ale experimentului privește realitatea și caracteristicile materiei negre și a energiei negre, considerate a reprezenta 96% din cosmos.

Cercetătorii care experimentează pe Compact Muon Solenoid (CMS) de la CERN Large Hadron Collider din apropiere de Geneva, Elveția, au văzut indiciile a ceea ce ar putea fi starea densă și super fierbinte a materiei care umplea universul în primele nanosecunde ale existenței sale. Detectorul CMS a captat un semnal considerat a reprezenta acest quark-gluon de plasmă. Cuarcii sunt în general asociați, obligatoriu, în grupuri de doi sau trei legați prin gluoni, dar în momentele de după Big-Bang, universul era atât de fierbinte, încât aceștia au putut evada, devenind un fluid de cuarci și gluoni liberi.

Dacă acesta este într-adevăr un quark-gluon de plasmă, nu se știe încă, dar echipa CMS speră sp afle cât mai curând. ”Ceea ce se întâmplă ar putea fi pe deplin înțeles în următoarele luni, sau până anul viitor”, a precizat Guido Tonelli, purtător de cuvânt al CMS.

”Ne aflăm într-o miliardime de secundă a Big Bang-ului”, a precizat pentru AFP, în martie 2010, purtătorul de cuvânt al CERN, James Gillies. Noul stadiu, numit ”Prima Fizică”, marchează numai debutul a 12-18 serii pe lună a unor miliarde de asemenea coliziuni.

LHC, care este localizat într-un tunel sub granița franco-elvețiană, a suferit o defecțiune majoră în zilele imediat după lansarea sa din 2008. Dar acest uriaș experiment științific a realizat câteva etape revoluționare de când a fost repornit după reparațiile din Noiembrie anul trecut.

Cercetătorii din lumea întreagă vor accesa și procesa datele din gigantica rețea de computere, căutând evidența legăturii care lipsea, deocamdată doar teoretizată, numită ”particula lui Dumnezeu” sau Higgs Boson.

”În acest tip de fizică, colectarea statisticilor este modul prin care pot fi observate noi fenomene”, a spus Despiona Hatzifotiadu, cercetător din cadrul CERN. ”Vom primi indicii asupra modului în care noi am fost creați … la început”. Experimentul ar putea de asemenea să aducă puțină lumină în ce privește ”materia întunecată” și ”energia neagră”, materia invizibilă sau forțele care sunt considerate că reprezintă cam 96% din cosmos.

În stadiul actual LHC rulează experimente numai cu putere parțială. Acesta a fost proiectat pentru a genera coliziuni la o putere energetică dublă, celei utilizate acum, respectiv la 14 TeV, putere echivalentă cu 99,99 % din viteza luminii.

CERN dorește să treacă peste acest prag, după 2011 cu gigantica mașină răcită pe bază criogenică. La putere maximă detectorii dintr-o cameră de mărimea unei catedrale, ar trebui să captureze 600 de milioane de coliziuni în fiecare secundă, dintre triliarde de protoni alergând în jur într-un interval de 11,245 ori mic decât o secundă.

Sursa: DailyGalaxy

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.