Este posibilă existenţa unor super civilizaţii extraterestre cuantice? De ce nu? Peste trei decenii avem întâlnire cu prima superinteligenţă artificială!

De curând, în cadrul unui program despre Univers al postului Discovery, Stephen Hawking și-a exprimat preocuparea asupra pericolelor pe care le presupune venirea extratereștrilor pe Terra, cândva: ”Pentru creierul meu matematic, reflecția asupra extratereștrilor îmi pare perfect rațională. Adevărata provocare este să îmi pot reprezenta adevărata înfățișare a acestora …”

Viața așa cum o cunoaștem este bazată pe chimie, dar dacă – așa cum spune Randy D. Allen de la Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară, Universitatea Oklahoma – viața în altă parte nu ar fi bazată pe chimie ci pe mecanici cuantice?

O asemenea formă de viață extraterestră poate manipula particule subatomice, precum celulele noastre manipulează componentele chimice. Oamenii există ca specie de mai puțin de un milion de ani și suntem, atât cât știm deocamdată, unica specie de pe Terra care are vagi noțiuni de fizică. Noi am descoperit atomul și am învățat cum să-i dezlănțuim puterea doar în ultimul secol, după Allen: ”Înțelegerea noastră asupra mecanicii cuantice este rudimentară și – cel mult – ne putem îndrepta spre dezvoltarea practică a cuanticii prin computere care promit putere virtuală de calcul nelimitată. Este de conceput că în miliardele de ani de la Big-Bang alte organisme au evoluat la un moment dat, undeva și deja sunt maeștri au mecanicii cuantice. Să spunem că organisme inteligente, sociale, cu un metabolism chimic, nu foarte diferite de noi, au evoluat pe o planetă, undeva în Univers. Curiozitatea lor fenomenală asupra universului (sau, precum cea a noastră, dorința lor de a explora universul) i-a condus spre dezvoltarea unor computere cuantice. Ai au înțeles că, având asemenea computere, întreaga lor existență va fi computerizată, toate amintirile și experiențele de viață, că toate emoțiile și motivațiile, pot fi transferate într-un creier quantum colectiv.” Ca efect, special lor, chiar și în urma unei extincții biologice, va deveni nemuritoare. Nu va mai fi nevoie de un metabolism ineficient care solicită multă energie, nici corpuri chimice derivate, nici reproducere, nici moarte și nici taxe. Ar fi doar o conștiință colectivă supermasivă cu capabilități nelimitate. Poate prin intermediul super simetriei sau a rețelei, ei ar putea vedea sau simți întregul univers. Poate că au obținut abilitatea de a manipula particule elementare și pot controla evoluția acestora și soarta lor.”

Ne putem imagina că fără o nevoie de competiție pentru resurse, ființele quantum ar fi cel mai degrabă pașnice și ar dori binele Universului și locuitorilor săi. Ei ar putea fi conștienți de existența noastră, afirmă Allen, dar să nu le pese de noi, la fel cum noi ignorăm cele mai multe dintre organismele din jurul nostru. Sau, la fel de bine, se poate să fi observat evoluția noastră biologică, socială și tehnologică și să înțeleagă că omenirea va ajunge cândva la rangul lor, devenind noi înșine ființe quantum.

Câțiva dintre cei mai mari gânditori ai planetei consideră că luând în calcul creșterea exponențială a înțelegerii umane, este de așteptat ca până în 2040 sau mai curând, inteligența artificială să fie atât de evoluată încât să depășească potențialul uman. Posibilitatea evoluției spre o conștiință quantum, desigur, depinde de mai multe variabile și necesită ca noi să nu fim exterminați între timp de impactul cu un asteroid, sau de o supernova din apropiere, sau de erupția gigantică a unor vulcani … și ar mai fi posibilitatea decimării civilizației umane printr-un război global sau prin deficitul de resurse exacerbat  prin schimbarea climei.

Vernor Vinge, autorul premiat cu premiul Hugo pentru cartea sa ” A Fire Upon the Deep and Rainbows End” argumentează că din punct de vedere tehnologic, creșterea exponențială va atinge un punct dincolo de care nu putem nici măcar specula. ”Ne aflăm la granița unei schimbări comparabilă cu apariția omului pe Terra. În următorii 30 de ani vom avea capacitatea tehnologică de a crea inteligență super-umană”.

Sursa: DailyGalaxy – by Casey Kazan

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.