Apa descoperită pe Lună ar putea fi o veste nu prea bună pentru viitorul astronomiei lunare, contaminând observațiile telescoapelor montate pe Lună. Radio-astronomia ar putea avea, însă, mult succes pe Lună!

Descoperirea recentă a apei pe Lună ar putea avea un impact serior asupra planurilor de viitor privind astronomia cu bază lunară. Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au calculat că dispersarea cauzată de moleculele vaporizate în lumina solară ar putea distorsiona observațiile telescoapelor montate pe Lună.

”Anul trecut, oamenii de știință au decoperit un strat fin de rouă ce acoperă Luna. Această apă se vaporizează în lumina solară și apoi este separată de radiația ultravioletă, formând hidrogen și molecule de hidroxil. Noi am recalculat cantitatea moleculelor de hidroxil care ar putea fi prezente în atmosfera lunară și a rezultat o prezență de cel puțin trei ori mai mare decât s-a crezut înainte”, a precizat Zhao Hua, care a prezentat rezultatele echipei sale la Congresul European de Știință Planetară, din Roma.

Cercetarea are implicații particulare pentru landerul lunar chinezesc, Chang E-3, care este planificat pentru lansare în 2013. Un telescop astronomic pentru ultraviolete va fi instalat la bordul landerului și va opera de pe suprafața însorită a Lunii, prin alimentare cu panouri solare.

Pe anumite lungimi de undă ultraviolete, moleculele de hidroxil suferă un fenomen particular de segregare în care fotonii sunt absorbiți și rapid re-emiși. Calculele noastre sugerează că această separație va contamina observațiile realizate de telescoape”, a spus Zhao.

Potențialul Lunii ca locație pentru construcția unor observatoare astronomice a fost pus în discuție încă din timpul Cursei Spațiului. Telescoapele cu bază lunară ar oferi o serie de avantaje în plus față de cele de pe Terra, incluzând un cer fără nori și activitate seismică redusă.

Partea îndepărtată a Lunii ar putea fi, însă, un loc ideal pentru radio-astronomie, zona fiind permanent protejată de interferențele de pe Terra. Observațiile radio nu vor fi afectate de nivelurile înalte de hidroxil.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.