NASA a anunțat recent intenția sa de a realiza experimente la bordul navei spațiale SOLAR PROBE PLUS, care este programată pentru lansare nu mai târziu de 2018. Acestă navă spațială va realiza un task fără precendent, acela de a zbura în interiorul atmosferei Soarelui – sau coroana solară – pentru a lua măsurători asupra plasmei, câmpurilor magnetice și prafului ce înconjoară cea mai apropiată stea de Terra. Va fi primul satelit realizat de om care se va apropia de Soare atât de mult.
Recordul anterior al unei misiuni de proximitate față de Soare, este deținut de Helios2, care s-a apropiat până la 43,5 milioane km de soare, în 1976. Solar Probe Plus va spulbera acest record, zburând la 5,9 milioane km de suprafața Soarelui, la cea mai mare apropiere. În zborul său atât de aproape de Soare, nava spațială va culege informații foarte cuprinzătoare asupra structurii atmosferei care înconjoară Soarele.
Așa cum vă imaginați, odată ce ai ajuns în vecinătatea Soarelui, ”situația” devine fierbinte. Solar Probe Plus va utiliza un scut antitermic lung de 2,4 m și 11 cm grosime, cu o placă specială de carbon compozit care va proteja nava de temperaturi până la 1400 grade Celsius și de intensa radiație solară. Scutul termic este o versiune modificată a celui utilizat în misiunea Messenger către planeta Mercur.
NASA a selectat cinci proiecte științifice din cele 30 care au fost propuse până în 2009, iar acestea sunt, conform datelor publicate:
– Investigarea electronilor alpha și protonilor vântului solar: investigator principal, Justin C. Kasper, de la Observatorul Astrofizic Smithsonian din Cambridge. Investigația va cuantifica mai ales cele mai abundente particule prezente în vântul solar – electronii, protonii și ionii de heliu – și le va măsura proprietățile. Investigația are ca țel de asemenea, captarea unor particule într-o cupă specială, pentru analize directe;
– Scannerul de câmp larg: investigator principal, Russell Howard de la Laboratorul Naval de cercetare din Washington. Acest telescop va produce imagini 3-D ale coroanei solare, sau atmosferei. Experimentul constă în vizualizarea vântului solar și realizarea de imagini tridimensionale ale norilor și șocurilor pe măsura apropierii și traversării navei spațiale. Investigația complementează instrumentele native ale navei, oferind măsurători directe prin scanare ale mostrelor plasmatice captate de alte instrumente;
– Experimentul Câmpurilor: principal investigator, Stuart Bake, de la Laboratorul de Științe Spațiale al Universității California, din Berkeley. Acestă investigație va face măsurători directe ale câmpurilor magnetice și electrice, ale emisiilor radio și undelor de șoc din cuprinsul atmosferei plasmatice a Soarelui. Experimentul servește de asemenea ca un detector gigantic de praf, înregistrând voltajul semnăturilor când firișoare de praf se lovesc de antena navei spațiale.
– Investigarea științifică integrată a Soarelui: principal investigator, David Mc. Comas de la Institutul de Cercetare Sud-Vestic din San Antonio. Investigarea constă în implementarea a două instrumente care vor face un inventar al elementelor din atmosfera solară, utilizând un spectrometru de masă și va sorta ionii din vecinătatea navei spațiale.
– Originile Heliosferei cu Solar Probe Plus: investigator principal, Marco Velli, de la Laboratorul Jet Propulsion al NASA din Pasadena. Velli este observatorul științific al misiunii, responsabil pentru a servi ca un cercetător științific senior în cadrul grupului de lucru al misiunii. El va oferi o evaluare independentă a performanței științifice și va acționa ca un avocat al comunității în cadrul misiunii.
Cele două importante chestiuni care și-ar putea afla răspunsurile prin această misiune, este în primul rând, misterul și întrebarea de ce atmosfera soarelui este mai fierbinte decât suprafața sa și, în al doilea rând, care este mecanismul vântului solar care emanează dinspre Soare, în interiorul sistemului solar. Sonda Solar Probe Plus va fi foarte aproape de scenă pentru a observa spectacolul vântului solar accelerând de la viteze subsonice la viteze supersonice.
Datorită conservării momentului, va fi necesar mult timp de încetinire pentru a trimite o navă spațială spre Soare. Terra și obiectele de pe Terra călătoresc în jurul Soarelui cu o viteză în medie de 30 de km pe secundă. Așa încât, pentru a încetini nava spațială destul de mult, pentru a o poziționa aproape de Soare, aceasta va trebui să zboare în jurul lui Venus de șapte ori! Aceasta va fi în opoziție față de asistența gravitațională, în care un satelit primește energie zburând pe lângă o planetă. În cazul sondei Solar Probe Plus, la fel cum s-a întâmplat și cu Messenger, multiple zboruri în jurul lui Venus vor ceda o parte din energia inerțială către Venus, astfel nava fiind încetinită.
Misiunea Solar Probe Plus este o parte a programului ”Viața cu o stea” aș NASA, în cadrul căruia ”Observatorul Dinamicii Solare” este, de asemenea o misiune. Acest program va studia impactul Soarelui asupra mediului spațial din Sistemul Solar și va obține date pentru o echipare mai bună a viitoarelor misiuni spațiale.
Source: UniverseToday – 9.09.2010
Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)