Anul Internațional al Astronomiei a animat sute de milioane de participanți. Raportul final a fost prezentat în cadrul Saptămânii Europene a Astronomiei și Științei Spațiale din Lisabona

Raportul final al anului Internațional Al Astronomiei – 2009, un conținut de peste 1300 de pagini, a fost prezentat ieri, 7 septembrie, în cadrul Săptămânii europene a astronomiei și științei spațiale din Lisabona, Portugalia. Raportul arată că cel puțin 815 milioane de oameni din 148 de țări au participat la cel mai mare eveniment mondial al științei din ultimele decenii.

Trebuie să ne întoarcem cu 40 de ani în urmă, la programul Apollo de aselenizare, pentru a găsi un eveniment științific care să fi angajat atenția și participarea unui public atât de numeros, cum a fost AIA 2009. Patru decenii după aceea, Anul Internațional al Astronomiei a adus spațiul cosmic din nou în atenția audienței largi.

Raportul este o compilație a rezultatelor acestui eveniment – cuprinzând organizatori din 148 de ţări, 40 de organizaţii internaţionale şi 28 de proiecte globale. Raportul prezintă entuziasmul, angajamentul şi implicarea comunitară la AIA 2009. Raportul se doreşte a fi o înregistrare a acestei extraordinară celebrare a astronomiei.

În raport, aproape jumătate dintre organizaţiile interesate prezintă numărul de participanţi la evenimente, precum şi bugetele pe care le-au avut la dispoziţie pentru organizarea manifestărilor. Fonduri echivalente cu 18 milioane euro au fost dedicate evenimentelor AIA 2009 – şi această investiţie financiară a fost complementată de bunătatea enormă a astronomilor amatori şi profesionişti, de a educatorilor şi organizatorilor care au ajutat la desfăşurarea evenimentelor.

Rapoartele din reţeaua AIA 2009 arată că cel puţin 815 milioane din lumea întreagă au participat la activităţile ocazionate de Anul Internaţional Al Astronomiei 2009. Petreceri tematice, discursuri publice, expoziţii, programe şcolare, cărţi, programe ştiinţifice, evenimente de artă şi ştiinţă, documentarele AIA 2009 şi paradele în onoarea astronomiei şi a realizărilor sale au făcut din Anul Internaţional al Astronomiei cel mai mare eveniment ştiinţific al secolului 21, cel puţin până acum.

Cei mai mulţi participanţi au venit din India, unde 700 de milioane de oameni au fost raportaţi ca fiind atinşi de importanţa evenimentului. Acesta s-a întâmplat mai ales datorită unor demonstraţii ale astronomilor indieni în cadrul paradei din Delhi, de ziua republicii. Cu 30 de mii de oameni, participanţi direct, şi 700 de milioane, estimare a persoanelor care au privit parada la TV, acesta a fost de departe cel mai mare eveniment singular al programului AIA 2009.

În Brazilia, un buget echivalent cu 2 milioane de euro i-a ajutat pe organizatori să atragă peste 2,2 milioane de oameni la peste 16.600 de evenimente organizate în ţară, de la Olimpiade de astronomie şi astronautică, la expoziţii şi cursuri regionale de astronomie. A fost o mare concentrare a atenţiei pe astronomia educaţională, cu peste 55 de mii de cărţi de astronomie distribuite şi 20.000 de galileoscoape oferite şcolilor de stat.

Coreea de Sud a fost una dintre cele mai active ţări, în cadrul AIA 2009, cu peste 500 de activităţi care au atras peste 11 milioane de participanţi. Eclipsa solară parţială din 22 iulie a fost vedeta anului, cu sesiuni de observaţii organizate în 45 de locaţii şi cu 400 000 de participanţi la eclipsă, de la copiii de gradiniţă şi până la preşedintele statului.

În Marea Britanie, organizatorii au avut la dispoziţie un buget de peste 1 milion de euro pentru a atrage la eveniment peste un milion de participanţi: 300.000 la observaţii astronomice, 300.000 la reprezentaţii în planetarii şi 400.000 care au participat la proiectul expoziţional global „De la Pământ la Univers”.

Catherine Cesarsky, preşedinte al grupului de lucru al AIA 2009 şi Preşedinte al Uniunii Astronomice Internaţionale a spus: „Aşa cum arată clar acest raport, Anul Internaţional al Astronomiei 2009 a fost un imens succes. Putem observa că varietatea şi calitatea proiectelor realizate în lumea întreagă au avut un impact profund asupra vieţii a milioane de oameni. Este pentru prima oară când o asemenea reţea uriaşă a fost realizată pentru a promova un singur proiect de comunicare ştiinţifică, aşa încât AIA 2009 a reprezentat de asemenea un proces de învăţare pentru toţi cei implicaţi. Acest raport şi lecţiile pe care le-am învăţat de pe urma AIA 2009, vor fi de un real ajutor pentru oricine va organiza evenimente similare în viitor”.

Proiectele globale ale AIA 2009 au avut, de asemenea mai mult succes decât ar fi îndrăznit cineva să-şi imagineze. Două spectacole globale de observaţii astronomice au fost ţinute în 2009: 100 de ore de astronomie în aprilie, şi Nopţile Galileene, în octombrie. În total, peste 3 milioane de oameni au participat, cu foarte multe persoane din public care au privit pentru prima oară prin telescop obiecte de pe cerul de noapte, precum planete, Luna cu craterele sale – o experienţă extraordinară pentru mulţi.

Piatra de temelie a AIA 2009 a fost proiectul „De la Pământ spre Univers”, o expoziţie globală care a adus în atenţia audienţei imagini ale acestei ştiinţe astronomice, atât de frumoasă dar şi plină de ciudăţenii. Expoziţia a fost amenajată în locuri neaşteptate, foarte accesibile precum parcurile, staţiile de metrou, hypermarketuri, spitale, librării şi biblioteci şi chiar închisori. „De la Pământ spre Univers” a fost expusă în peste 1000 de locaţii, în 70 de ţări şi în 40 de limbi ale lumii, fiind vizionată de peste 10 milioane de oameni. Expoziţia continuă să fie prezentată şi în anul 2010.

Câteva filme au fost difuzate în timpul AIA 2009 în lumea întreagă, cu un succes mult peste aşteptări. Peste 450.000 de DVD-uri ale filmului „Cu ochii pe cer”, un documentar al istoriei telescopului, au fost difuzate în peste 33 de limbi ale globului. Filmul a primit premiul juriului la festivalul MEDEA 2009. Un alt film al AIA 2009 – „400 de ani ai Telescopului”, o producţie de 1,8 milioane de euro a fost trimisă către 10 milioane de solicitanţi individuali. Filmul a primit patru nominalizări la premiile Telly pentru animaţie, scenariu, cinematografie şi producţie. Filmul „Blast!”, o producţie de 385.000 de euro, realizată în stilul filmelor Indiana Jones, a fost văzut de peste 1,2 milioane de oameni şi recent a fost transmis pe BBC World News, fiind probabil urmărit de alte milioane de oameni din lumea întreagă.

În cadrul proiectului de bază al AIA 2009, dezvoltarea globală a astronomiei, peste 5 mii de telescoape au fost distribuite în peste 30 de ţări în dezvoltare pentru a ajuta provarea astronomiei educaţionale.

Ca parte a moştenirii AIA 2009, Uniunea Astronomică Internaţională a iniţiat şi implementează acum Astronomia pentru Lumea în Dezvoltare, un plan pilot de 10 ani pentru utilizarea astronomiei în serviciul educaţiei şi dezvoltării capacităţilor lumii în dezvoltare. IAU a ales recent Observatorul Astronomic din Africa de Sud ca locaţie a Biroului pentru Astronomia Dezvoltării (OAD). OAD va coordona o gamă largă de activități pentru stimularea astronomiei în lumea întreagă.

Exemplele dinainte sunt doar câteva din multele succese ake AIA 2009 care i-au ajutat pe cetățenii planetei să redescopere rolul lor în Univers.

Robert Williams, actualul președinte al IAU a conchis: ”Privind înapoi spre activitățile și evenimentele anului 2009, spre reacția audienței largi, putem aprecia cât de des și cât de profund a fost îndeplinit motto-ul AIA 2009: ”Universul e al tău. Descoperă Universul!”

Sursa: astronomy2009.org

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.