Poveștile Cerului. Constelația Andromeda

Această constelație mare din emisfera nordică aparține familiei Perseus, Cassiopeia și Cepheus. Numele stelei primare sau steaua Alfa a Andromedei este Sirrah, care în limba arabă indică ”ombilicul cailor”. Această asociere indică relația cu constelația Pegasus, de la granița Andromedei.

În mitologie, Andromeda era fiica Casiopeiei și a lui Cepheu. Din nefericire mama sa era atât de vanitoasă, încât se credea mult mai frumoasă decât fiicele lui Nereus, o zeitate a mării. Aceasta l-a infuriat pe Poseidon, care pentru a o pedepsi pe mamă, a legat-o pe Andromeda în lanțuri de o stâncă pe coasta mării, ca sacrificiu pentru un monstru marin, Cetus (o altă constelație sudică). Totuși, Andromeda a reușit să scape de o asemenea soartă, fiind salvată de către Perseus. Perseus, pentru a o salva, le-a cerut părinților să le-o dea pe Andromeda în căsătorie, ceea ce aceștia au acceptat bucuroși. Ca o eternă amintire, Cassiopeia a rămas pentru totdeaua înlănțuită de tronul său regal, și sortită să se rotească mereu pe cerul înstelat.

Constelația Andromeda este cel mai bine cunoscută prin galaxia care rezidă aici, M31 sau Galaxia Andromeda, unul dintre cele mai faimoase obiecte de pe cer, care poate fi ușor localizată (aceasta poate fi văzută și cu ochiul liber, odată ce ieșiți din zona urbană cu poluare luminoasă) și oferă o priveliște extraordinară privitorului cu binoclu sau cu telescoape mici… Pentru că este cea mai apropiată galaxie în formă de spirală de Calea Lactee, Andromeda oferă oportunități științifice deosebite, pentru studiul structurii și al evoluției unei galaxii în formă de spirală. Telescoapele mai mari pot ușor surprinde două galaxii satelit ale lui M31, galaxia eliptică M32 (la o jumătate de grad spre sud) și M110 (localizată la un grad spre nord-vest).

Pentru binocluri, stelele din clusterul stelar deschis NGC752 reprezintă de asemenea o țintă ușoară. Conținând peste 100 de stele, răspândite într-o zonă largă având scări de magnitudine între 9 și 10, NGC752 este localizată în apropierea stelei Andromeda 56. Alte ținte interesante și accesibile sunt nebuloasa planetară NGC7662 și steaua binară plină de culoare Almach, sau Gamma Andromeda.

Andromeda are și un duș meteoric asociat cu numele său. Perioada cea mai înaltă pentru Andromedide este către 31 August. Zona radiantă este aproape de Cassiopeia. Ocazional acest duș meteoric devine spectacular, însă rata de cădere este de obicei de 20 pe oră. Acolo sunt câteva bile de foc cu cozi. Cometa Biela este părintele asociat responsabil pentru acest curent meteoric.

Credite imagine: Andromeda Chart Courtesy of Your Sky

Sursa: UniverseToday; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

 

Știați că românii au asociat în vechime Andromedei o constelație proprie? Cerul românesc este plin de mistere și comori pe care acum le veți afla și Dumneavoastră!

Puţul cu jgheab (the Well with a Drain) – constelaţie românească tradiţională. Formată din constelaţiile Pegasus şi Andromeda (U.A.I).

Audio:
RO: În constelația Puțul cu Jgheab regăsim marele pătrat al lui Pegas, imaginând forma puțului, iar jgheabul este conturat ca o urmare firească de constelația Andromeda. Cele patru stele ce formează pătratul lui Pegas sau Puțul: Algenib, Markab, Scheath şi Alpheratz amintesc țăranului român și de o toacă atârnată, obiect ritualic de mare însemnătate pentru cultul creștin ortodox.


EN: In the Well with a Drain romanian traditional constellation we will find the four stars of Pegasus’ Square being the corners of the Well’s edges, with Andromeda as the Drain.
Considering only the four stars which form the Great Square of Pegasus: Algenib, Markab, Scheath and Alpheratz, this is called Toaca (the Bell Board), which was imagined by romanian peasants as a bell-board, ritual object of great significance for orthodox christians, object that could not miss from the religious component of the roumanian sky.

Panou digital multimedia prezentat în expoziția „Constelații Românești Tradiționale – expoziție digitală multimedia” – 2012 la Planetariul Baia Mare. O expoziție vizionată de peste 15.000 de vizitatori. http://www.planetariubm.ro

CRT – proiectul „CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – ETAPA NAȚIONALĂ” (2013)
PROIECT CULTURAL NAȚIONAL FINANȚAT DE ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL.
INIȚIATOR – PLANETARIUL BAIA MARE – http://www.planetariubm.ro

www.crt-ro.com

  • facebook.com/crtrocom
  • youtube.com/constelatiiromanesti
  • make.tv/crt

Un proiect de redescoperire și popularizare a cerului românesc așa cum l-au văzut străbunii noștri – 2013

POVEȘTILE CERULUI – CONSTELAȚIILE DE LA A LA Z

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.