”Pierderea atmosferei marțiene a fost mereu un mister nedezlegat” (Doug McCuistion, director al Programului NASA de explorare a planetei Marte)
”ExoMars Mars Climate Sounder” este un instrument al Orbiterului MARS RECONNAISSANCE care în 2016 va cartografia distribuția temperaturilor, a prafului, a vaporilor de apă și a norilor de gheață din atmosfera marțiană, perioadă când orbiterul va zbura aproape de orbita polară în căutarea unor indicii ale vieții pe Marte. Alte două instrumente sunt spectrometrele, provenind deopotrivă din Europa și SUA – a căror misiune este detectarea concentrațiilor foarte slabe de metan și alte urme de gaze în atmosofera marțiană.
”Pentru a putea pune măsurătorile urmelor de gaz într-un context, trebuie să cunoști structura de background și circulația din atmosferă”, a spus Tim Schofield, cercetător principal pentru programul EXOMARS Climate Sounder.
”Vom obține informația necesară înțelegerii distribuției urmelor de gaze identificate de spectometre, prin caracterizarea rolului circulației atmosferice și a aerosolilor, precum praful și gheața, în amprentele transportului de gaz și în reacțiile chimite din atmosferă care afectează urmele de gaze.”
ExoMars Climate Sounder este un radiometru in infraroşu destinat operaţiunilor continui, zi şi noapte de pe nava spaţială automată care orbitează la 400 de km deasupra suprafeţei marţiene. El poate pivota pentru a se fixa în jos sau pe orizont, măsurând temperatura, vaporii de apă, praful şi gheaţa pentru regiuni atmosferice de 5 kilometri odată, de la nivelul solului şi până la 90 de kilometri altitudine.
„Vom înregistra informaţii asupra variabilităţii la ore diferite ale zilei, şi le vom adăuga ciclurilor anuale ale lui Marte, pentru înţelegerea variabilităţii de la an la an”, a adăugat Schofield. „Cea mai evidentă diferenţă pe o scară multianuală este că în anumiţi ani vom înregistra furtuni de praf globale, iar alţi ani nu vor avea acest fenomen. Dorim să înţelegem vremea pe Marte, pentru a vedea dacă pot anticipate aceste uriaşe furtuni de praf, şi ce anume le condiţionează variabilitatea pe o scară de timp”.
Un alt obiectiv al cercetării este asistarea viitoarelor amartizări, prin informaţii despre densitatea variabilă a atmosferei. La locul ales pentru amartizare, densitatea amtmosferică se poate schimba de la o zi la alta, afectând coborârea navei spaţiale.
„Intenţionăm să oferim climatologia de fundal pentru un anumit loc, într-un sezon anume şi la o oră specifică a zilei, şi de asemenea informaţii în timp real, aproape, despre structura atmosferică în zilele dinaintea amartizării unei nave spaţiale care va fi lansată după 2016”, prezintă Schofield.
Marte a chelit precum un bancher de vârsta doua, cu ceva timp urmă, de o prezumată atmosferă groasă şi lucioasă, fenomen care a condus la dispariţia apei de la suprafaţă înainte de vreme. De ce s-a întâmplat acest lucru şi exact care este rata de pierdere, sunt întrebări la care sperăm să poată răspunde ExoMars.
Una dintre teorii este aceea că Marte şi-a pierdut câmpul magnetic, în lipsa căruia a rămas fără apărare în faţa atacurilor violente şi brutale ale radiaţiei solare, ale vânturilor solare care au spulberat planeta, aruncând în spaţiu tot ce se afla deasupra solului.
Casey Kazan with Luke McKinney from dailygalaxy
Sursa inițială
Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)