Descoperirea stelei care a indus confuzie în teoriile științifice privind găurile negre

Se anunţă o nouă provocare pentru teoriile convenţionale asupra evoluţiei stelelor. Astronomii europeni au anunţat că au descoperit un magnetar format dintr-o stea cu masa de 40 de ori mai mare decât a soarelui nostru. Un magnetar este un tip neobişnuit de stea neutronică cu un câmp magnetic foarte puternic.

Cercetarea lor s-a concentrat asupra unui cluster stelar, numit Westerlund 1, aflat la o distanţă de 16.000 de ani lumină de Terra. Vârsta aproximativă a stelelor acestui cluster variază între 3,5 şi 5 milioane de ani.

În anunţul noii descoperiri, Observatorul European de Sud a indicat că este surprinzător faptul că o stea cu masivitate S0, care era de aşteptat să devină o gaură neagră, s-a transformat, în schimb, într-un magnetar.

„Pentru că durata de viaţă a unei stele este strâns corelată cu masa sa (cu cât o stea este mai mare, cu atât viaţa sa este mai scurtă), dacă putem măsura masa vreuneia dintre stelele supravieţuitoare, ştim cu siguranţă că steaua cu viaţă scurtă care a devenit magnetar a fost chiar mai masivă”, a precizat Simon Clark, coautor al articolului publicat în jurnaul ştiinţific „Astronomie şi Astrofizică”, raportând rezultatele într-o declaraţie publicată de ESO. „Această descoperire este foarte importantă, de vreme ce nu există încă nici o teorie acceptată privind modul în care se pot forma asemenea obiecte cu un magnetism extrem”.

Magnetarii sunt evoluţii din stele atât de masive încât în mod normal ar trebui să formeze găuri negre. Magnetarul în discuţie este estimat a avea 40 de mase solare. Până în prezent, oamenii de ştiinţă credeau că stelele cu mase solare de 10 şi până la 25 de ori mai mari ca a Soarelui nostru vor deveni stele netronice, în timp ce masele solare şi mai mari vor produce găuri negre.

Nu a fost cazul aici şi – atunci – întrebarea care se pune şi … misterul care rămâne, pot fi concentrate într-un singur rând: Cât de mare trebuie să fie o stea pentru a deveni o gaură neagră?

Sursa: CBSNews.com – 18 august 2010

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.