O spectaculoasă coliziune galactică a fost suprinsă într-un clișeu realizat în colaborare de telescoapele chandra, Hubble și Spitzer!

O nouă imagine a unor galaxii în coliziune au fost date publicitățiid e către Marile Observatoare ale NASA. Galaxiile Antenă, localizate la 62 milioane de ani lumină de Terra, sunt prezentate în această imagine compozită, realizată prin suprapunere de către observatorul Chandra X-ray (raze X – albastrul din imagine), Telescopul spațial orbital Hubble (auriul și maroniul din imagine) și telescopul spațial Spitzer (roșu în imagine). Galaxiile Antenă și-au primit numele de la brațele lungi asemănătoare cu o antenă care pot fi văzute în unghiul extrem al sistemului. Aceste caracteristici se datorează tocmai impactului. Credite pentru imaginea de mai sus: Chandra – NASA/CXC/SAO, Spitzer – NASA/JPL-Caltech, Huble – NASA/STScl.

Coliziunea celor două galaxii, care a început acum peste 100 de milioane de ani și este încă în desfășurare, a declanșat formarea a milioane de stele în nori de praf și gaz. Cele mai masive dintre aceste stele tinere deja și-au realizat evoluția în câteva milioane de ani și au explodat ca supernove.

Imaginea cu raze x de la Chandra prezintă nori uriași de gaz interstelar fierbinte, care au fost injectați cu bogate depozite de elemente din exploziile supernovelor. Gazul îmbogățit, care include elemente precum oxigen, fier, magneziu și silicon, vor fi încorporate într-o nouă generație de stele și planete. Punctele luminoase din imagine sunt produse de materialul prăbușit în găurile negre și stelele neutronice care sunt rămășite ale stelelor masive. Câteva dintre aceste găuri negre pot avea de câteva sute de ori masa soarelui nostru.

Datele preluate de Spitzer prezintă lumina infraroșie de la norii de praf fierbinte care au fost creați de către stelele nou născute, cu cei mai strălucitori nori rezidând în regiunea de suprapunere a celor două galaxii. Datele oferite de Hubble relevează imaginea unor stele vechi precum și regiunile de formare a stelelor în două culori, auriu și alb, în timp ce filamentele de praf apar în maroniu. Multe dintre obiectele slab strălucitoare ale imaginii optice sunt clustere ce conțin mii de stele.

article by Nancy Atkinson – from Universetoday.com

Crișan Petru Ciprian

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.