Cod galben pe planeta – pregătiți umbrelele pentru ploaia de stele sau dușul meteoric al Perseidelor!

Perseidele este numele unei ploi de stele căzătoare, fenomen vizibil și în Romania în fiecare an în noaptea de 12 spre 13 august. Acestea vor cădea cel putin cu 100 meteori/ora. Se pare că sursa acestui curent meteoric este cometa Swift Tuttle care orbitează Soarele odata la 133 ani. Când aceasta se afla în afara orbitei lui Uranus, coada ei se intinde într-o zonă pe care Pământul o traversează în luna august. Resturile de materie a cometei lovesc atmosfera Pământului cu viteze mari (pana la 220.000 km/h) iar în momentul în care se dezintegrează, produc o dâră de lumină.

Perseidele poartă numele unui foarte prolific duș meteoric asociat cu cometa Swift-Tuttle, așa cum se poate desprinde de mai sus. Perseidele poartă acest nume întrucât punctul de start al acestui fenomen, numit punctul radiant, este constelația Perseus. Numele derivă parțial din cuvântul ”perseides”, un termen din mitologia greacă cu referință la descendenții lui Perseus. Fluxul de moloz cosmis este numit norul Perseid si se intinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Norul este format din particule ejectate de cometă pe măsură pe călătorește pe orbita sa timp de peste 130 de ani. Mare parte din praful aflat în acest nor, astăzi, are o vechime de peste o mie de ani. Totuși există și un filon relativ tânăr de praf în această undă care a fost aruncat de cometă în 1862. Rata meteorilor care se originează din acest filon este mult mai puternică decât a celor din zona veche.

Dușul meteoric al Perseidelor este observat cu atenție de peste 2000 de ani, cu primele observații asupra sa provenind din extremul orient. Unele surse catolice identifică Perseidele ca fiind ”lacrimile Sfântului Laurențiu”, de vreme ce 10 august este data martiriului acestui sfânt.

Dușul meteoric este vizibil începând cu mijlocul lunii iulie, în fiecare an, cu un vârf de activitate între 9 și 14 august, în funcție de locația particulară a curentului. Pe durata vârfului de activitate, rata meteoric ajunge și uneori depășește 60 de ”stele căzătoare” pe oră, care pot fi … tot atâtea dorințe împlinite. Perseidele pot fi văzute atât în emisfera nordică cât și în cea sudică, datorită căii speciale pe care o are orbita Swith-Tuttle, însă perspectiva cea mai generoasă aparține totuși emisferei nordice.

Este important de precizat că Perseidele nu reprezintă singurul curent meteoric care poate fi observat. De altfel, dacă ați urmat sugestia noastră și v-ați jucat cu planetariul virtual pe care l-am prezentat anterior (Celestia – aplicație gratuită, foarte cool, ușor de instalat și – după părerea noastră – cu grad de excelență în manevrare și ofertă!), din meniu la opțiuni ați putut seta și rata dușurilor meteorice. Pentru că vom reveni cu acest subiect, nu vom încerca decât să vă hrănim curiozitatea. Pleiadele, Perseidele și Leonidele sunt doar cele mai cunoscute ploi meteoritice, însă putem să vorbim și despre multe altele, respectiv despre quadrantide, despre lyride, despre aquaride și arietide, despre orionide și geminide! Asupra lor, vom reveni foarte curând!

Thanks to english wikipedia – translation and adaptation made 4 you by

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.