Aproape de noi, la numai 80.000 de ani lumină, Segue 1 – O galaxie ce conține o concentrare uriașă de materie neagră!

Un grup de cercetători au descoperit recent câteva galaxii care conțin cea mai mare concentrare de materie neagră din Universul cunoscut. Structurile cosmice rezidă foarte aproape de Galaxia Calea Lactee, fiind practic localizate în curtea noastră din spatele casei, explică experții de de la Observatoarele Carnegie, Pasadena, din California.

Raportul descoperirilor poate fi găsit pe Jurnalul online arXiv, fiind datat 28 iulie a.c.. Grupul de cercetători a fost condus de expertul Joshua Simon, de la Carnegie, conform prezentării Science News.

Materia Neagră este o formă de materie care, conform prezumțiilor astrofizicienilor, reprezintă 83% din masa întregului Univers. Nu este vizibilă prin observații directe, dar experții pot invedera existența acesteia prin efectele gravitaționale pe care le are asupra materiei normale din împrejurimi. Există adevărate ”autostrăzi” formate din materie neagră, care capturează galaxii și le obligă să plutească în anumite direcții, generând superclustere galactice. Dar materia neagră nu este distribuită uniform în Univers, ceea ce înseamnă că mari concentrații pot fi găsite în anumite locuri.

Acesta este și cazul galaxiei Segue 1, care a fost descoperită în 2007 și este situată la 80.000 de ani lumină de planeta noastră. Echipa de la Carnegie care a lucrat împreună cu colegii de la Universitatea Yale, sub coordonarea expertului Marla Geha, a analizat structura cosmică în detaliu, și au aflat că mari cantități de materie neagră există în jurul acesteia. Grupul asociat de studiu speră să utilizeze această nouă oportunitate de cercetare pentru a avansa în cunoașterea materiei negre și chiar pentru a o identifica.

Unul dintre lucrurile care au atras atenția cercetătorilor a fost faptul că stelele galaxiei Segue 1 au o masă combinată a peste 1000 de stele. Masa întregii galaxii este însă de 500 de ori mai mare. ”Aceasta ne dovedește că Sague 1 este constituită aproape în întregime din materie neagră” consideră Simon.

”Detectarea unei anihilări a materiei negre va fi un mare salt înainte atât pentru astronomie cât și pentru fizica particulelor, și primul pas pentru a afla unde trebuie să o căutăm”, a concluzionat Simon.

From News.softpedia – Largest Dark Matter Concentration Found Nearby. It lies right in our cosmic backyard. By Tudor Vieru (english). The original article could be accesed by click me.

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.