Eclipsa totală de Soare din Pacific de pe 11 iulie 2010

A doua eclipsă solară a anului 2010 (după cea inelară din 15 ianuarie) se va produce pe 11 iulie 2010, în intervalul 18:15:15 GMT (UT) – 20:51:42 GMT (UT)). Avem de astă dată de a face cu o o eclipsă solară totală, cu un maxim de totalitate de 5 minute şi 20 de secunde în punctul cu coordonatele 19,7S-121,9V. Insesizabilă din România, eclipsa, cu o traiectorie ce vizează emisfera sudică a planetei, traversează în special Oceanul Pacific. Pe banda de vizibilitate, a cărei lățime maximă nu depășește 259 km, umbra Lunii va acoperi o mare parte din Oceanul Pacific, în timp ce Insulele Cook (în special Mangaia, cea mai veche insulă din Pacific) şi faimoasa Insulă a Paştelui vor fi singurele mase continentale întâlnite în Oceanul Pacific. Apoi, umbra Lunii se va îndrepta către sudul Chile şi Argentina, pe măsură ce totalitatea se va îndrepta către final.

Pe lângă totalitate, a cărei vizibilitate va fi limitată la o porţiune mică de teritoriu populat, o eclipsă solară parţială, provocată de umbra Lunii va fi vizibilă într-o regiune mult mai largă ce include Oceanul Pacific de Sud şi America de Sud. Ţările unde eclipsa va fi vizibilă ca eclipsă solară parţială sunt: Argentina, Chile, Peru şi Bolivia. Dacă v-aţi afla pe un vas în Pacificul de Sud, e foarte probabil că veţi putea vedea cel puţin eclipsa solară parţială.

More info at NASA Eclipse website!

Thanks 2 Eclipse

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.