S-a intâmplat de cel puțin 6 ori până acum!!!

Priviți acest film cu mare atenție! Este o simulare 3D de inaltă rezoluție realizată de Discovery Channel, pentru a ne face o idee ce înseamnă coliziunea cu un asteroid de 500 de km.

Tema impactului cu un asteroid a planetei noastre şi extincţia vieţii pare a fi o temă foarte la modă de ceva vreme. Citim pe Descoperă.ro, într-un articol care citează RiaNovosti, că Rusia va scăpa Terra de asteroizii periculoşi: „In ciuda cresterii temerilor care vizeaza posibilitatea unei coliziuni periculoase a planetei noastre cu un asteroid, nimeni nu a creat inca un program serios de aparare anti-asteroid, la ora actuala existand doar cateva teorii care sunt inca studiate. Din aceste cauze, Comisia Europeana se va deplasa la Moscova pe data de 7 iulie, anul curent, pentru a analiza propunerea Roscosmos de a crea primul program anti-asteroid din istorie.”

Aceşti asteroizi care ne ameninţă nu sunt doar periculoşi, ci şi năbădăioşi, iar atunci când se calculează traiectoria lor sunt foarte multe elemente care trebuiesc puse în balanţă. De aceea se vorbeşte de probabilitate de impact şi de un risc procentual.

Specialiştii ruşi vizează aproape 7000 de asteroizi a căror traiectorie se apropie de Terra până la un punct, iar 87% dintre acești ”năbădăioși” au diametrul între 100 și 1000 de m.

Bunăoară, preferatul publicului, acum ceva vreme mediatizat excesiv, a fost 99942 Apophis, descoperit în 19 iunie 2004, având 211 metri (cu diametru principal de 270 m), cu pătrundere iniţială în 2029 în proximitatea Terrei, nu mai aproape de 29.470 km, cu  2,7 % probabilitate de impact.

Orbita asteroidului Apophis se intersectează iar în 2036 cu cea a Pământului. Oamenii de ştiinţă nu ştiu (oficial) încă dacă a doua vizită se va solda cu o coliziune pentru că orbita sa va fi schimbată în 2029 de gravitaţia Pământului. Dar sunt numai două variante, care vor fi evaluate, din nou, în 2013. Prima ar fi că în 2036 Apophis va trece din nou pe lângă noi, la o distanţă mult mai mare ca în 2029, respectiv la 49 milioane de km (Conform NASA.GOV), a doua variantă fiind desigur aceea … a coliziunii!

Desigur că din cele peste 2000 de obiecte cereşti care îşi intersectează orbita cu cea a Pământului, Apophis este de departe unul foarte interesant. Dacă foarte de curând observaţiile astronomice în cadrul unul proiect şcolar, au condus la descoperirea de către nişte elevi de clasa a 7-a a unei peşteri pe Marte, trebuie menţionat – în legătură cu Apophis – că un elev german de 13 ani a corectat calculele iniţiale realizate de NASA privind riscul de impact, marja fiind uriaşă, de la 1 din 40.000 şanse de impact, la 1 din 40, deci foarte puţin, asta pentru că este posibil ca traiectoria lui Apophis să fie deviată în 2029 prin impactul cu unul dintre sateliţii geostaţionari ai Terrei! (n.r. acela ar trebui distrus de pe acum!).

Până vom avea scutul planetar antiasteroidic … rămâne o întrebare! De ce l-au botezat oamenii de ştiinţă pe 99942 tocmai cu numele de Apophis?

Cine a fost Apophis? Apophis (cunoscut şi ca Apep sau Distrugătorul) era spiritul antic al răului şi distrugerii, zeul demon-şarpe în mitologia egipteană, care locuia în întunericul etern. Zilnic, aştepta să distrugă Barca Solară a lui Ra care plutea deasupra cerurilor. Rolul primordial al lui Ra era să-l învingă pe Apophis şi să-l oprească de la distrugerea bărcii. Uneori, Apophis reuşea să învingă, iar lumea se cufunda în întuneric (eclipsă solară). Dar Ra şi însoţitorul său, Mehen, despicau pântecele lui Apophis permiţând Bărcii Solare să scape. Apophis comanda o armată de demoni care distrugeau omenirea. Oamenii puteau învinge aceşti demoni doar dacă îşi puneau credinţa în zeii luminii. (Apud Wikipedia)

Pentru cetăţenii planetari responsabili, oferim câteva linkuri la vizitare (neordonate tematic sau cronologic) …

NASA Near Earth Object Program

(datele sunt actualizate zilnic)

German schoolboy get new updates about Apophis

A sasea mare extinctie a speciilor, acum!

Extinction event

Apophis (asteroid)

Rusia va scapa Terra de asteroizii periculosi

Terra are nevoie de un scut împotriva asteroizilor

Motiv de bucurie – coliziunea unui asteroid cu Terra

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.