Stellarium îți aduce Universul pe sticlă!

Stellarium este un planetariu virtual open source pentru computerul Dumneavoastră care oferă perspectiva foarte realistă a unui cer 3D, așa cum l-ați putea vedea cu ochiul liber, cu un binoclu sau cu un telescop. Această aplicație este foarte populară și larg utilizată de către proiectoarele digitale ale planetariilor. Nu trebuie decât să stabiliți coordonatele și … gata, porniți în călătorie printre stele, planete, galaxii … până la marginea Universului cunoscut, dacă doriți!

Versiunea 0.10.5, care a fost lansată la începutul lunii iunie 2010, oferă doritorilor un catalog cu peste 600.000 de stele, extra cataloage cu mai mult de 210 milioane de stele, asterisme și ilustrații ale constelațiilor, constelații pentru 12 culturi diferite, imagini ale nebuloaselor (întreg catalogul Messier), o foarte realistă reprezentare a Căii Lactee, simulări excepționale ale atmosferei, răsăritului și apusului Soarelui, ale planetelor și sateliților lor.

Pe de altă parte, interfața aduce un zoom extraordinar, controlul timpului, interfață multilingvă, proiecție tip ochi de pește pentru domurile planetariului, proiecție sferică în oglindă pentru planetariile mici, noi elemente și butoane de control pentru mouse, scurtături pentru tastarură, controlul telescopului virtual.

Elementele principale de asistență a vizualizării, toate ajustabile, sunt: gridurile ecuatoriale și azimutale, efectul de pâlpâire al stelelor, ploi meteorice, simularea eclipselor, peisaje tematice, cu proiecție panoramică sferică.

Programul are o deschidere maximă pentru dezvoltare, sistemul cu plugginuri adăugând sateliții artificiali, simulare oculară, configurarea telescopului, adăugarea propriilor obiecte deep sky, peisaje tematice, imagini și scripturi.

Programul poate fi descărcat de pe site-ul www.stellarium.org sau direct de AICI – pentru Windows, fiind active variante și pentru OSX sau Linux.

Atenție! Acest program este mai mult decât hartă interactivă a Universului! Pentru a o putea folosi, trebuie să știți ce să căutați, unde să căutați și să cunoașteți una alta despre destinațiile care vă vor deveni favorite. Pentru aceasta aveți nevoie de … un planetariu adevărat, Planetariul Baia Mare, primul planetariu public din România!

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Gavrila firuta

    Cum se numeste aplicatia este interesant.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.