Zodiacul între ASTRONOMIE și ASTROLOGIE

Soarele a jucat dintotdeauna un rol important în multe dintre culturile vechilor civilizații antice. Pozitia sa variabilă față de celelalte stele a avut o semnificație specială. Oamenii nu știau atunci că PĂMÂNTUL este cel care își schimbă poziția, iar nu SOARELE.

In ANTICHITATE și în perioada EVULUI MEDIU, omul înclina spre o viziune GEOCENTRICĂ asupra lumii. GEOCENTRISMUL este teoria inițiată de către Aristotel și dezvoltată mai tarziu de către Hiparch și Ptolemeu, care conferea Pământului statutul de CENTRU AL UNIVERSULUI.

In 1543, Copernic a publicat cartea: ”De Revolutionibus Orbium Coelestium”, care includea referințe asupra HELIOCENTRISMULUI.  Viziunea Heliocentristă asupra lumii a devenit cunoscută când Galileo Galilei și Johannes Kepler au apărat această teorie, oferind date științifice doveditoare. Heliocentrismul, este teoria care poziționează SOARELE în centrul Universului, cu toate corpurile cerești orbitând în jurul său, sau poziționează Soarele în centrul SISTEMULUI SOLAR, cu planetele orbitand în jurul SOARELUI. Din punct de vedere stiintific nu putem alege între cele doua modele, pentru ca nu putem defini UN PUNCT DE REFERINTA STABIL ÎN UNIVERS.

Reflectând asupra mecanicii clasice, care asuma un sistem de referință absolut, Soarele și planetele sale orbitează față de CENTRUL LOR COMUN DE GRAVITATIE (Barycenter=centru de masă).  Centrul de masă este pozitionat foarte aproape de SOARE sau chiar in interiorul acestuia incat se poate spune ca Heliocentrismul este mai corect ca teorie decat Geocentrismul.

Soarele și Pământul se mișcă unul față de celălalt pe un plan eliptic. Văzut de pe Soare, acest plan conține orbita exactă a Pământului în jurul Soarelui. Dar privit de pe Pămant, acest plan este reprezentat de traiectoria aparentă pe care o urmează Soarele în timpul anului.

Zodiacul denota ciclul anual al miscarii aparente a Soarelui pe cer, printre Constelatii. Zodiacul are o vechime de peste 5000 de ani și este recunoscut ca fiind primul sistem cunoscut de coordonate ale cerului. După vechile tradiții astrologice, CALEA APARENTĂ A SOARELUI PE CER a fost împărțită în 12 zone egale sau Semne, cu o longitudine de 30 de grade. Desi, practic, oricare dintre semne poate servi ca punct de plecare al zodiacului, debutul zodiacului a fost preferat cu Soarele la început (Emisfera Nordica) în PUNCTUL ECHINOCTIULUI DE PRIMĂVARĂ. Punctul Echinoctiului de Primavara a fost in semnul (sau constelația): Aries-Berbecul.

Pe parcursul unui an, Soarele traversează toate semnele (sau constelațiile) de pe ecliptică. Aceste constelatii reprezinta personaje umane sau animale, motiv pentru care această zonă a Constelațiilor a fost numită Zodiac (din grecescul  Zooion = ciclul sau calea animalelor).

Spre deosebire de semnele zodiacului în astrologie, care au toate 30 de grade în dimensiune, constelațiile astronomice variază în dimensiuni. Oficial Soarele parcurge într-o lună fiecare constelatie, dar în realitate, aceasta se întamplă într-un interval mai larg sau mai redus.

In antichitatea timpurie, Punctul Echinocțiului de primăvară într-adevăr rezida în constelația Aries-Berbecul. Dar, de-a lungul anilor… și vorbim de o durată multimilenară, punctul echinocțiului de primăvară a avansat.

Punctul echinocțiului de primăvară se modifică față de Soare cu o rată de 50.3 secunde de arc în fiecare an, astfel încat acum Soarele rezidă în Constelatia Peștilor. Și an de an, Soarele avansează spre constelația Vărsător. Avansul punctului echinocțiului de primăvară este cauzat de mișcarea de precesie a axelor Pământului, de asemenea numită: ”precesia echinocțiilor.”

Un echinoctiu este momentul în timp în care centrul Soarelui se află exact deasupra ecuatorului Pământului. În acel moment, Soarele se afla la unul din cele două puncte de opoziție pe sfera cerească, unde ecuatorul ceresc și ecliptica se intersectează.

In prezent, Pământul are o inclinare a axei de 23.5 grade , corespunzatoare unghiului dintre Ecuator și ecliptică. Înclinarea axei Pământului variază între 22.1 si 24.5 grade, într-o perioadă de 41.000 de ani (fenomenul numit  ”oblicitate”). Precesia este schimbarea lentă și continuă a orientării axei Pământului. Această mișcare este cauzată de forțele gravitaționale ale Soarelui și Lunii asupra zonei ecuatoriale a Pamântului în rotație (Pământul nu este o sferă perfectă, ci un sferoid turtit).  Este ca o miscare a unui titirez. Din cauza precesiei și oblicității, axa Pământului urmează acum o formă conică cu o rază unghiulară de 23.5 grade, în jurul polului ecliptic.

Ciclul precesiei se realizează într-o perioadă de 25.800 ani și consecința este o deplasare polară și schimbarea polilor pe bolta cerească.

Astfel, în jurul anului 2800 I.Chr, ‘Thuban’ or ‘alfa Draconis’ a fost steaua polului Nord. În prezent, Polul Nord ceresc este la o depărtare de numai un grad față de ”Polaris” sau ”alfa Ursae Minoris”. Viitoarele stele polare sunt: către anul 4145: ”Errai” sau ”gamma Cephei”, pe la 7530: ”Alderamin” sau ”alpha Cephei” și in jurul anului 14000, ”Vega” sau ”alpha Lyra”, însă niciodată mai aproape de 5 grade față de pol. În jurul anului 27.800, ”Polaris” va indica din nou polul nord.

În ciuda modificării punctului echinocțiului de primavară, Astrologia a preferat sa rețină clasificarea originală, astfel că Soarele ”oficial rezidă” și acum în ”Aries-Berbec”, la începutul primăverii.

Sfârșitul episodului 2. Pentru că orice internaut al zilelor noastre vrea ”respect”, cu respect vă așteptăm, foarte curând, la episodul 3 al poveștii unui război de peste 2000 de ani, dintre astronomie și astrologie!

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. ma uitam la un documentar despre marea piramida din egipt cum toti experti si savanti isi dadeau cu parerea dar nimeni nu a pomenit nimic de legatura piramidelor cu axa pamantului. dupa parerea mea eu cred ca piramidele aurolul de a schimba axa pamantului prin dimensiunile lor.prin studiile recent facute reiese ca pamantul sia mutat axa pamantului cu cativa centimetri dar sincer vorbind la cate cladiri cu greutati enorme puse intrun spatiu foarte mic si pamantul care se invarte la o viteza enorma..e normal sa isi schimbe axa pamantului. parerea mea.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.