Vernisaj cu surprize la Planetariul Baia Mare – ieri 18 mai 2010

Vernisajul expoziției ”Sistemul Solar” de la Planetariul Baia Mare, de ieri, 18 mai 2010 nu a fost unul fără surprize, iar una dintre acestea a purtat marca și impresiunea timpului coagulat în simțiri, în amintiri și în vibrații.

Evocarea numelui unei mari personalități din istoria Complexului de Astronomie Populară Baia Mare, Găvrilă Tomoiagă, – prezent la datorie imediat după inagurarea instituției noastre, în 1969, dascăl și promotor de excepție al astronomiei până în 1994, când s-a stins din viață și și-a urmat drumul printre stelele pe care le-a iubit atât de mult,- a fost complinită de ”botezarea” cu numele său a noii săli multifuncționale a planetariului, în care este instalată expoziția permanentă ”Sistemul Solar”.

Sala care îi poartă numele cândva era ”camera solară”, în care se făceau observații asupra soarelui prin întermediul unui celeostat polar de 120 mm. După revoluție, în această sală era proiectată o expoziție de astronomie și Istoria astronomiei, precum și contribuții românești la cercetarea spațiului cosmic.

Ca un gest simbolic, punte peste ani, în semn de omagiu pentru acest profesor și îndrumător de excepție, de ale cărui ghidaje printre stele s-au bucurat sute de mii de oameni, sala în care a fost amenajată expoziția ”Sistemul Solar”, îi va purta de acum numele.

Găvrilă Tomoiagă, a fost muzeograf îndrumător între anii 1970 – 1994, șef de secție între anii 1992 – 1994 (în cadrul Muzeului Județean Maramureș) și al doilea director al Planetariului Baia Mare, între anii 1986 – 1992.

A doua surpriză majoră oferită în cadrul vernisajului expoziției Sistemul Solar de la Planetariul Baia Mare, a fost citirea unui mesaj de salut din partea Dr.ing.cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, Președinte pentru perioada 2010-2012 al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extaatmosferic, mesaj adresat deopotrivă organizatorilor și participanților:

”Cunoaşterea Universului este o condiţie obligatorie pentru omenire pentru a se cunoaşte mai bine pe ea însăşi. Cine suntem? De unde venim? Care este evoluţia noastră? Mai avem semeni în Univers şi unde se află aceştia? – sunt întrebări esenţiale pentru specia umană, întrebări la care nu vom putea afla răspunsuri decât prin educaţie, prin pregătire ştiinţifică, prin îndrăzneala de a gândi departe, de a pătrunde în spaţiu, de a afla şi a cunoaşte.

Pentru specia umană Pamântul şi Sistemul Solar reprezintă într-un fel casa şi cartierul în care trăim, pe care este bine să le cunoaştem, să le îngrijim şi să le protejăm pentru a ne putea proteja apoi noi înşine în ele.

Este lăudabil faptul că unii oameni cu dăruire pentru cunoaştere în general şi pentru educarea semenilor noştri în a cunoaşte Universul, în particular a Sistemului Solar, organizează activităţi binevenite în acest sens, atât pentru tânara generaţie dar şi pentru cei care au trecut deja prin partea cea mai activă a vieţii.

Felicitări Planetariului din Baia Mare, şi desigur conducerii acestuia cât şi tuturor celor care i-au sprijinit, pentru frumoasa şi utila iniţiativă de a organiza expoziţia „Sistemul Solar”. Bucureşti, 18 mai 2010”

Vă invităm să vizitați noua expoziție permanentă ”Sistemul Solar” de pe strada George Coșbuc, nr.16

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Ramona Muresan

    Imaginile din cadrul expozitiei sunt de exceptie!!! Merita vazute! Doar privindu-le poti sa ,,zbori” prin Univers…

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.