Pe 18 mai 2010 muzele vă invită la MUZEE!

Pe 18 mai 2010 muzele vă invită la MUZEE! Urania, muza astronomiei vă invită la Planetariul Baia Mare, departament al Muzeului de Mineralogie Baia Mare!

Muza Urania, fiica lui Zeus si Mnemosyne, este patroana spirituală a astronomiei, dar are ascendente ori antecendente si în ce priveste muzica, cântecul si dansul!

Cuvântul muzeu provine din limba latină, museum (la plural musea), care la rândul său a fost preluat din greaca veche, mouseion, care semnifica un loc sau un templu dedicat muzelor, divinităţi patronatoare a artelor şi literelor în Grecia Antică. Ca atare, mouseion era, pentru grecii antici, o clădire special dedicată studiului şi creaţiei. Spre exemplu, unul din primele muzee create în istorie a fost un institut pentru filosofie şi cercetare de pe lângă biblioteca din Alexandria, fondat de Ptolomeu I Soter, în jurul anului 280 î.Hr.

Muzeul este o instituţie permanentă, aflată în serviciul societăţii, deschisă publicului, care se ocupă cu strângerea, păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, conservarea şi expunerea de diverse obiecte sau artefacte ce prezintă interes ştiinţific, istoric, artistic, tehnologic, ş.a.m.d., în scopul studierii, educării, relaxării vizitatorilor, a oamenilor de ştiinţă.

Care sunt celelalte muze care vă invită pe 18 mai la muzee?

Calliope – muza poeziei epice; Clio – muza istoriei; Erato – muza poeziei erotice; Euterpe – muza poeziei lirice; Melpomene – muza tragediei; Terpsichore – muza dansului; Thalia – muza comediei; Polyhymnia – muza retoricii.

18 mai este Ziua Internatională a Muzeelor, o zi a portilor deschise, o zi a comunicării libere, non formale, între specialistii muzeelor si publicul larg! Accesul liber este garantat!

Ce puteți vedea la Planetariu? Expoziția tematică ”Sistemul Solar”. Exact unde ne aflăm noi în sistemul solar! Poate nu știați că Mercur e brăzdată de cratere, seamănă cu Luna noastră și deși este cea mai aproape de Soare, nu este cea mai fierbinte! Poate nu știați de paradoxul VENUS! Cum poate o planetă să poarte numele zeiței dragostei și totuși să fie cea mai imposibilă și mai fierbinte planetă din sistemul solar? Ei bine, sora geamănă a Pământului, Venus este o planeta nici mai mică nici mai mare ca a noastră însă … dezvoltă asupra solului o presiune atmosferică atât de mare, încât dacă ne-am afla pe Venus, am fi la propriu ”sub papuc”! 🙂 Marte cel războinic este plin de cicatrice dar ce prezintă mai interesant și mai interesant? Poate … prezența pe suprafața sa a celui mai înalt munte din sistemul solar, Muntele Olimp, poate prezența unor straturi considerabile de gheață la cei doi poli. Jupiter e atât de mare încât ceilalți frați și surori pot ușor să stea pe genunchii săi pentru … o fotografie de familie! Apoi Jupiter era cât pe ce să devină … o stea! De unde oare am fi scris noi aceste rânduri pentru tine, cititorule, dacă s-ar fi întâmplat așa ceva? Jupiter e și foarte supărat, furtunile sale sunt mai mari decât Pământul în dimensiune! Saturn, planeta cu urechiușe, cum i-a spus Galilei, când a privit-o pentru prima oară acum 400 de ani, oferă un spectacol suprarealist cu inele sale. I se mai spune planeta logodită! Ei bine, logodiți, dar mai puțin sunt și Jupiter, Uranus și Neptun! Dacă veniți să vedeți expoziția Sistemul Solar, de la Planetariul Baia Mare, veți înțelege de ce! Pluto, și el de față, își prezintă respectele în expoziția noastră! De ce este Pluto rătăcitor și plecat printre străini, aflați de la noi! La descoperirea sa în 1930, Pluton a fost considerat o planetă pitică! Ei bine şi astăzi, astronomii se întreabă dacă nu este cumva un asteroid!

Dacă am reuşit cumva să vă suscităm interesul, vă aşteptăm la vizionarea expoziţiei!

Urania, în numele

Planetariului Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.