Populația Terrei este de peste 6 miliarde de locuitori. Conform unor surse oficiale, care doresc să-și păstreze anonimatul, unul din șase locuitori ai planetei, într-un fel sau altul au spus ”UAU!!!” cel puțin odată, anul trecut, Anul Internațional al Astronomiei. Anul 2009 a avut 31.558.149,540 sau 31.556.925 sau 31.557.600 secunde! Depinde de perspectivă!
O șesime înseamnă un miliard de oameni care s-au bucurat de sărbătoarea mondială a astronomiei. Din acest miliard, scădem două sute de milioane de cetățeni africani ai planetei, care s-au bucurat de ”minunățiile cerului” fără telescop, absorbiți de peisaj, înghețând de frig în nisipurile deșertului sau ascultând muzica sferelor printre răgete de lei sau mugete de elefanți. Mai scădem cinci sute de milioane de chinezi care au telescop la ei acasă și încă 50 de milioane de turiști japonezi interesați de astronomie și care au fost prezenți la evenimente astronomice din absolut toate țările organizatoare.
Alte o sută de milioane din acest prolific miliard pro de cetățeni ai planetei îl reprezintă publicul sedentar, care nu a putut fi mișcat din fața televizorului dar care, din fericire pentru raționamentul statistic, s-a bucurat că se ocupă cineva și de problema asta și au admirat prin transmisiuni live sau reportaje, spectacolul celei mai mari sărbători astronomice: 400 de ani de la primele observații astronomice realizate de Galilei, 400 de ani de când viziunea geocentrică a supra Universului a început să se clatine. Nu este dărâmată nici astăzi, pentru că numărăm încă un miliard de oameni care nu știu că omul are în spațiul extraterestru un ochi uriaș, ațintit spre lumina și bezna Universului, deopotrivă(!): Hubble, telescopul spațial orbital Hubble!
Au rămas 150 de milioane de oameni. Dintre aceștia, o sută de milioane au fost informați la timp și au participat activ la evenimente, celelalte cincizeci de milioane, sosind cu întârziere, s-au mulțumit cu ecourile din mass-media, promițându-și însă să nu rateze aniversarea de 500 de ani!
Cele o sută de milioane de fani activi ai astronomiei trebuie repartizați echitabil între cele 50 de țări în care s-au desfășurat acțiuni pentru evidențierea AIA 2009, respectiv două milioane de pro-astronomi în fiecare țară, deci și în România.
Însă în România anul trecut a fost lansată sau redifuzată pe AXN seria Stargate SG1 și probabil cinci sute de mii de români au preferat să cutreiere alte galaxii prin poarta stelară, decât să admire Luna, planeta cu urechiușe (Saturn) sau să numere constelații prin ochiometrul unui telescop. Alte cinci sute de mii de români au preluat experiența africană și au admirat – așa cum au și fost îndrumați din greșeală prin sloganul oficial ”Descoperă singur universul!” – ploaia de stele din iulie cu ochiul liber.
Cred că mai există undeva acolo, un segment de public special, logic estimat la 287.365 de persoane, public nemulțumit de planetariile și observatoarele astronomice din România, de tehnica lor veche și de programele sărace în divertisment. Așa!
Au mai rămas, atunci, de problematizat 712.635 de persoane! Nu e mult, nu e puțin! Dintre aceștia, cinci sute de mii au participat la evenimente culturale, dezbateri, observații astronomice, tabere, proiecții în planetariu, concerte tematice, filme documentare etc. Cât despre restul de 212.635, zău dacă știu unde au fost, ce au făcut, în legătură cu Anul Acesta al Astronomiei! Dacă știți Dumneavoastră, vă rog să ne ajutați să finalizăm statistica. Update! Cei 212.635 lipsă de la apelul statistic au sărbătorit în 2009 – Anul Internațional al Fibrelor Naturale!
Poți spune ”UAU!!!” și anul acesta, la evenimentele organizate de Planetariul Baia Mare. Pregătește-te!
Planetariul Baia Mare
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)