Telescopul Spațial Hubble la a 20-a Aniversare!

Ziua Internațională a Astronomiei, sărbătorită în acest an pe 24 aprilie, este un eveniment menit să permită apropierea dintre publicul larg și diversele instituții, cluburi, asociații cu profil astronomic.

Evenimentul a debutat în 1973 prin inițiativa lui Doug Berger, președintele Asociației Astronomice din nordul Californiei. Intenția sa a fost să poziționeze diverse telescoape în locații publice urbane aglomerate pentru ca trecătorii să se poată bucura de aproape de o perspectivă cerului mult îmbogățită. De atunci evenimentul a căpătat proporții extraordinare, fiind marcat în lumea întreagă. Ziua Astronomiei este parte, de asemenea a Săptămânii Astronomiei, care începe în ziua de Luni anterioară.

Ziua Astronomiei survine într-o zi de Sâmbătă între mijlocul lui aprilie și mijlocul lui mai, și este programată întotdeauna la sau chiar înaintea primului pătrar al Lunii. De aici rezultă că acest eveniment are în fiecare an altă dată, iar nu o zi anume. În 2005 Ziua Astronomiei a fost sărbătorită pe 16 aprilie, în 2006 pe 6 mai, în 2007 pe 21 aprilie, în 2008 pe 10 mai, în 2009 pe 2 mai, iar în 2010, pe 24 aprilie!

Ca o curiozitate, pe 24 aprilie, în 1184 î.Hr.: Grecii au intrat în Troia folosind un cal troian (legendă), în 1967: Cosmonautul rus V.M. Komarov moare în timp ce naveta „Soiuz–1” s-a prăbuşit la aterizare, iar în 1970: Este lansat primul satelit chinez, „Dong Fang Hong I”. Așadar e greu de stabilit dacă este o zi ”fastă” ( 🙂 ) sau nu! Noi credem că da!

Asta pentru că pe 24 aprilie 2010 avem și o sărbătoare extraordinară: 20 de ani de descoperiri astronomice uimitoare realizate de telescopul spațial Hubble (ESA-NASA). Iar Planetariul Baia Mare a fost selecționat ca unul dintre cele 3 centre oficiale din România în care se vor desfășura manifestări în colaborare cu ESO (Centrul pentru Educație la ESA – Agenția Spațială Europeană). Eventul este unul major și onorant pentru planetariul nostru care se află în contact de aproape 18 de ani cu ESO și de aceea se va desfășura la două date diferite:

1. Proiecții filme documentare dedicate lui Hubble, vizitarea în avanpremieră a noii ”achiziții” a Planetariului – expoziția permanentă ”Sistemul Solar” și a unei mini expoziții neconvenționale de fotografie (imagini surprinse de Hubble de-a lungul timpului din Universul Indepărtat și din Sistemul nostru Solar). Poate o surpriză plăcută pentru Dvs va fi și Astromagazinul nostru. Pe 24 aprilie 2010 – între orele 8.00 – 16.00 Intrarea liberă la programul dedicat lui Hubble; Notă: din păcate, prognoza vremii pe Sâmbătă 24 aprilie, ca să nu mai vorbim de norul vulcanic ne obligă să reprogramăm observațiile astronomice de noapte pe care intenționam să le realizăm împreună cu Dvs.

2. Expoziția ”Say Hello to Hubble!” cu o surpriză de mari proporții și activități educaționale asociate – vernisaj 21 mai 2010

Happy Astronomy Day, Happy Hubble 20 Anniversary Day!

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.