Planeta Terra la a 4.689.168.542-a aniversare! La mulți ani!

Anul acesta vom da mai devreme salutul nostru către MAMA NATURĂ, către planeta noastră albastră, TERRA, sărbătorind ZIUA PĂMÂNTULUI – EARTH DAY pe 20 aprilie 2010 într-un eveniment organizat de Planetariul Baia Mare în colaborare cu Grupul Școlar ”CD Nenițescu”, Școala cu clasele I-VIII ”Vasile Alecsandri”, Școala cu clasele I-VIII ”Nicolae Iorga” și Școala cu clasele I-VIII Nr. 10, începând cu ora 12.00.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ ZIUA PĂMÂNTULUI?

În fiecare săptămână aproape suntem surprinși oarecum de o veste mediatizată privind nu știu ce cutremur, inundații, tsunami ori privind încălzirea globală (recent am citit un studiu care arată în ce fel Internetul are efecte negative asupra Planetei noastre), posibilul impact al unor corpuri cerești cu Pământul, apropierea erei glaciare și așa mai departe. Poate că ne este greu să ne asumăm condiția de unică specie care poate avea și are un impact global asupra planetei și asupra resurselor sale. La ordinea zilei în programarea călătoriilor spațiale ale omului este primul pas pe planeta Marte și studierea de aproape a asteroizilor … periculoși. Avem ochi care scrutează cu mare atenție întreg sistemul nostru solar, urechi care ascultă glasul galaxiilor îndepărtate, privim în 3 sau chiar 5 dimensiuni filme de ficțiune care prezintă modele ”eficiente” de colonizare a spațiului extraterestru (da, filmul AVATAR!), ne jucăm ping-pong cu particula lui Dumnezeu și calculăm matematic ceea ce simțurile noastre nu sunt construite să perceapă (materie întunecată și energie neagră) … Ei bine, suntem atât de departe … duși cu gândul!!! Vă invităm să reveniți ACASĂ! Acasă înseamnă TERRA, iar TERRA înseamnă viață! Iar Terra, ca și viața nu ne aparțin, nu sunt ale noastre ci ale, copiilor-copiilor-copiilor noștri!

CE ESTE ZIUA PĂMÂNTULUI, CINE A AVUT IDEEA ȘI DE CE?

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mişcare s-a născut în SUA într-o perioadă cînd au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbuşirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenti împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariţia fibrelor optice, succesul melodiei “Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată ”semn al prosperităţii”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată faţă de mediu.

Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Ziua Pamantului este acum sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de a construi o societate stabila. Unind cetatenii activisti, aceasta zi educa si mobilizeaza oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul inconjurator. Inspira necesitatea de a actiona, la nivel personal, comunitar, national si international.

Activitatile si programele de Ziua Pamantului, reamintesc de promisunea, de dorinta publica si implica participarea tuturor nivelelor sociale.

Ziua Pamantului a devenit un eveniment anual in foarte multe comunitati din intreaga lume. Ofera imensa oportunitate de a unii oamenii pentru a realiza actiuni benefice tuturor. Foarte des, se lanseaza proiecte al caror efect este de a realiza beneficii comunitatii si ajuta la intarirea legaturii dintre grupurile comunitatii.

CE ESTE PLANETA PĂMÂNT ȘI CARE E PROBLEMA?

Pamantul este a treia planeta de la soare si are in compozitie piatra si metal ca „ingrediente” principale, ca de altfel si planetele Mercur, Venus si Marte.Fiecare dintre acestea au o suprafata solida , spre deosebire de celelalte planete gazoase.

Terra are o constitutie particulara in sistemul solar. Este formata din trei invelisuri specifice: atmosfera, hidrosfera si litosfera, fiecare avand o structura si o constitutie complexa.

Atmosfera imbraca globul terestru cu un invelis gazos continuu de peste 3000 km, fiind formata din trei paturi. Stratul inferior – troposfera – se intinde pana la 11 km in medie si este constituit din azot (78,1 %), oxigen (20,9 %) si gaze rare, dioxid de carbon si vapori de apa (1 %).

Aici se produc toate fenomenele meteorologice obisnuite. Al doilea strat – stratosfera (11-100 km) – este format din azot, hidrogen si oxigen, in proportii variate, in raport cu inaltimea, dar de la 80 km hidrogenul devine preponderent.

In sfarsit, cel de-al treilea strat – ionosfera (100-3200 km) – este constituit din gaze foarte rarefiate si puternic electrizate.

Presiunea atmosferica, inregistrata la nivelul marii, la latitudinea de 45o si temperatura de 15oC este de 760 mm/Hg. Presiunea atmosferica scade in raport cu altitudinea si cu temperatura.

Temperaturile extreme la suprafata solului sunt cuprinse intre +80oC si -94,5oC. Temperatura medie anuala este de 14,8oC.

Hidrosfera cuprinde in primul rand asa-numitul Ocean Planetar (oceanele si marile deschise), care totalizeaza 70,8%din suprafata Terrei, cu o adancime medie de circa 3800 m.

Apele oceanice au o concentratie salina de 30-40%. La aceasta se adauga apele interioare de suprafata (curgatoare si statatoare), panzele freatice subterane si apa in stare solida din calotele glaciare (care reprezinta de 15 ori volumul apelor de suprafata).

Litosfera cuprinde patura solida (scoarta) de la suprafata Terrei a carei grosime este de 70-120 km.

Structura interna a Pamantului are urmatoarea constitutie : perisfera (1000 km) formata din magma, mezosfera (1800 km) alcatuita din compusi ai fierului si centrosfera sau nucleul (3500 km) formata din metale grele. Pamantul dispune de un magnetism propriu determinat de prezenta nucleului metalic.

Datorita unor conditii favorabile specifice Terrei (invelisul gazos protector, prezenta oxigenului in atmosfera, existenta apei, temperaturi in limite moderate) a fost posibila aparitia si intretinerea vietii.

Stilul de viata adoptat de oameni in ultima perioada s-a dovedit a fi cam nechibzuit. Cel mai cuprinzator studiu realizat vreodata in acest domeniu, cuprinzand concluziile a peste 1.300 de experti din 95 de tari, demonstreaza ca maniera in care au fost pana acum exploatate resursele naturale risca sa puna sub semnul intrebarii insasi posibilitatea Terrei de a asigura supravietuirea generatiilor viitoare.

Modalitatea dezechilibrata de folosire a bogatiilor naturale a produs modificari ireversibile in sensibila balanta care asigura viata pe Pamant. In acelasi timp, drept urmare a acestei adevarate secatuiri, eforturile de imbunatatire a conditiilor de viata in zonele afectate de saracie si boala ar putea fi compromise. Studiul, realizat sub egida Natiunilor Unite, in urma experimentelor si cercetarilor efectuate timp de patru ani, releva ca oamenii au modificat in mod dramatic, intr-o perioada extrem de scurta de timp, majoritatea ecosistemelor.

Felul in care societatea si-a asigurat in ultimii 50 de ani rezervele de hrana, apa potabila, lemn si petrol a dus la o adevarata degradare a mediului inconjurator.

Desigur, au fost si castiguri: economia a cunoscut cresteri impresionante, iar pe unele piete a existat abundenta de produse agricole. Dar iata costurile: din 1945 incoace, suprafata de teren care a inceput sa fie cultivata a fost mai mare decat cea convertita la agricultura din 1700 pana in 1900.

Mai mult de jumatate din ingrasamintele chimice utilizate pana in prezent au fost aplicate dupa 1985, iar diversitatea regnului animal a fost redusa considerabil: intre 10 si 30% din speciile de mamifere, pasari si amfibii sunt amenintate cu disparitia.

Nivelul resurselor de apa potabila si de peste este mult sub pragul care ar putea acoperi nevoile actuale.

Realizatorii studiului au anticipat si reactia celor care sustin ca avantajele acestui stil de viata ar fi mai mari decat pierderile suferite, sustinand ca acestia fac parte cam din aceeasi familie cu cei care se incapataneaza sa creada ca fumatul nu cauzeaza cancer. Si pentru a oferi si o raza de speranta, specialistii au creionat si cateva sugestii prin care omenirea ar putea sa mai slabeasca jugul la care a fost inhamata natura. Dintre recomandarile lor fac parte: schimbarea anumitor comportamente de consum, o mai buna educatie, taxarea mai usturatoare a celor care polueaza mediul inconjurator.

Planetariul Baia Mare

PS: Credite pentru textele descriptive Wikipedia.ro și Apmil.ro

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. blogideologic

    Felicitări planetariului din Baia Mare, pentru iniţiativă !

  2. Un blog muncit, cu continut de calitate, reimprospatat frecvent si cu imagini foarte reusite. Foarte bine realizata si sectiunea Contact diferita fata de clasicul contact@ .Felicitari!

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.