Colectia filatelică ”Aurel S. Feștilă” cu tematica ”Omul în spațiul extraterestru”

La intrarea în noua sală multifuncțională a Planetariului vizitatorul nostru va fi intâmpinat începând cu 1 iulie 2009 de 4 postere de mărime mare cuprinzând impresionante colaje realizate cu timbrele din colecția filatelica Aurel S. Festila, cu tematică astronomică, cu titlul ”Omul în spațiul extraterestru”.

 

albumfoto

Patrimoniul cultural al Planetariului Baia Mare are în cuprindere, printre altele și o pe cât de valoroasă, pe atât de impresionantă colecție filatelică cu tematică astronomică, în special dedicată aspirațiilor omului de a cuceri spațiul cosmic. Dincolo de rigoarea și calitatea colectării, diversitatea tematică, geografică, temporală a exponatului filatelic prezent în album și construirea unui fir cultural istoric, aproape cronologizat și ilustrat într-o metaepică a imaginilor cu zimți, ce urmărește evoluția concepțiilor despre Univers, evoluția și dezvoltarea astronomiei ca știință, a astronauticii și astrofizicii ca științe derivate, parcurgerea acestui album de colecție frapează prin intenția pedagogică destul de lizibilă, care este altfel foarte naturală, venită din partea unui profesor. O lucrare științifică care pare completă, dar poate fi completată, în sensul aducerii la zi și este bine că nu avem de a face cu o colecție închisă … ci cu o privire de ansamblu cuceritoare asupra eforturilor civilizației umane de a depăși granițele naturale. Planetariul Baia Mare a achiziționat acest album filatelic de la prof. Aurel Feștilă în anul 2003. Colecția este în studiu, iar un catalog al acesteia se află în pregătire.

Extras din atestatul oferit de Asociația Filateliștilor din România, Filiala Baia Mare, referitor la colecția filatelică ”Omul în spațiul extraterestru”, întocmită de prof. Aurel Feștilă. Semnează: Preşedintele Asociaţiei Filateliştilor din Baia Mare, ing. Ioan Drăghici:

”(…) Colecţia filatelică “Omul în spațiul extraterestru”, este o lucrare unică în felul ei, de mare valoare ştiinţifică şi documentară, bazată pe imagini policrome imprimate pe mărci poştale originale care au fost emise în perioada 1942-1999 şi au circulat în uzul poştei din peste 60 de ţări de pe toate continentele. Autorul a purtat o vastă corespondenţă cu filatelişti străini de la care a obţinut, prin schimb, materialele dorite şi semnalate în cataloagele de specialitate (Zummstein, Yuert Michel, ş.a.).

Colecţia cuprinde peste 650 de piese filatelice de mare frumuseţe şi acurateţe artistică structurate pe 60 de file de album special, după recomandările date de federaţia Internaţională a Filateliştilor (FIF).

Într-o tematică corespunzătoare şi judiţios gândită sunt relevate preocupările oamenilor de ştiinţă, de-a lungul timpului, pentru cercetarea şi cunoaşterea sistemului planetar, explicarea fenomenelor cereşti şi pătrunderea cu mijloace tehnice create de om în domeniul atmosferei terestre şi în spaţiul cosmic.

Imaginile miniaturale redau năzuinţele omului de a imita zborul păsărilor cu unele mijloace fantastice preconcepute şi inspirate din basme şi legende, precum şi inventarea primelor aparate de zbor mecanice (baloane, aerostate, avioane, elicoptere, rachete) până la giganţii aerului din zilele noastre. Din alcătuirea colecţiei rezultă principalele etape ale descoperirilor astronomice, identificarea planetelor şi expunerea mecanismelor astrale.

Un loc aparte în colecţie îl ocupă materialele ce oglindesc problematica majoră a cuceririi cosmosului ilustrând cu precizie aspecte inedite de aparatură şi de efectuare a unor misiuni spectaculoase prin care au fost plasate în spaţiu aparate din ce în ce mai grele şi mai complicate ca sateliţii artificiali, nave cosmice cu animale la bord şi ulterior cu echipaje umane, navete staţionare şi recuperabile, sateliţi meteorologici şi de comunicaţii sau sateliţi strategici, etc.

Această colecţie a fost prezentată într-o expoziţie publică din Baia Mare la care a participat ca invitat de onoare cosmonautul român Dumitru Prunariu care a avut cuvinte de laudă la adresa autorului.

Precizăm că toate materialele din colecţie sunt absolut originale şi autentice în condiţii de calitate ireproşabilă, cu piese neobliterate (curate) ce întrunesc cerinţele de valoare consemnate în cataloagele internaţionale de specialitate fără nici un fel de erori, falsuri sau copieri, străine de uzul poştei. Deosebit de semnificative sunt aşa numitele “coliţe filatelice”, adevărate opere de artă grafică (40 buc) care au fost emise în tiraje reduse şi restricţionate doar la calitatea de filatelişti consacraţi, fapt pentru care nu se găsesc în uzul froncărilor poştale (…)”.

Datat ca finalizare 10 august 1998, Baia Mare și semnat de prof. Aurel S. Feștilă, albumul filatelic cu tematică astronomică, în special tratând istoria astronauticii, cuprinde opt teme principale, desfășurate ideatic și imagistic pe 60 de file, având o structură eminamente didactică, pe capitole, după cum urmează:

Datat ca finalizare 10 august 1998, Baia Mare și semnat de prof. Aurel S. Feștilă, albumul filatelic cu tematică astronomică, în special tratând istoria astronauticii, cuprinde opt teme principale, desfășurate ideatic și imagistic pe 60 de file, având o structură eminamente didactică, pe capitole, după cum urmează:

1.Astronomia – știința cercetării corpurilor cerești:

Cuprinde următoarele secțiuni: ”Primele investigatii asupra Universului”, ”Soarele astrul primordial al lumii”, ”Descoperirea planetelor și a galaxiei”, ”Sistemul planetar heliocentric”, ”Pământul planeta existenței noastre”, ”Luna satelitul natural al Pământului”, ”Constelații pe bolta cerească și Zodiacul”, ”Fenomene cerești eclipse, comete, aurore”, ”Stații terestre și observatoare astronomice”, ”Telescoape și instrumente de cercetare astronomică”, ”Renumiți cercetători și savanți în astronomie” reprezintă tot atâtea teme sugerate și ilustrate cu exponate filatelice pentru expuneri privind diversele preocupări umane care au condus la modelarea imaginii despre Univers, așa cum o cunoaștem în prezent.

2.Aeronautica – și cucerirea atmosferei terestre: o istorie ilustrată filatelic în 12 file dedicată năzuințelor umane de a cuceri spațiul atmosferic.

Secțiunile acestui capitol sunt: ”Anticipări fantastice ale năzuințelor omului pentru zbor”, ”Aerostate și dirijabile primele vehicule aeriene”, ”Pionieri ai aviației”, ”Primele aparate de zbor mecanice, cu elice”, ”Tipuri de avioane ușoare, monoplane și biplane”, ”Avioane moderne de transport călători”, ”Avioane cu reacție giganți ai aerului”, ”Elicoptere”, ”Aviația utilitară”, ”Aparate de zbor fără motor planoare, parașute”, ”Mitinguri și performanțe aviatice”, ”Aeroporturi și aerodromuri”.

3.Astronautica și cucerirea spațiului cosmic: spațiul cosmic este o altă graniță naturală pe care omul, din diverse motive a ales să o depășească. Secțiunile acestui capitol sunt: ”Precursori ai zborurilor cosmice”, ”Rachetele vehicule de zbor autopropulsate”, ”Tipuri și forme de rachete actuale”, ”Rampe de lansare a rachetelor. Cosmodromuri”.

4.Sateliți artificiali ai Pământului.

Secțiunile acestui capitol sunt: ”Primii sateliți lansați în Cosmos Sputnik 1”, ”Sateliți de telecomunicații”, ”Sateliți meteorologici”, ”Diverși sateliți de cercetare științifică”.

5.Nave cosmice automate, pilotate și autocomandate.

Secțiunile acestui capitol sunt: ”Nave satelit cu animale la bord”, ”Primul om în Cosmos Iuri Gagarin, 1961”, ”Zboruri circumterestre cu echipaje umane la bord”, ”Cosmonauți în cabinele de comandă ale navelor”

6.Programe complexe de cercetare cosmică capitol care cuprinde următoarele secțiuni: ”Ieșirea omului din navă în spațiul cosmic”, ”Cercetări făcute cu nave de tip Vostok și Voshod”, ”Cercetări cu nave de tip Mercury și Gemini”, ”Programe cu nave de tip Soyuz”, ”Programe cu nave de tip Apollo”, ”Programe cu nave de tip Saliut”, ”Programul comun americano-rus: Apollo-Soiuz”, ”Colaborări internaționale în cercetarea Cosmosului”, ”Programul Intercosmos”, ”Laboratoare cosmice Soiuz-Saliut și Skylab”, ”Cei mai de seamă cosmonauți ruși”, ”Renumiți cosmonauți americani”.

7. Misiuni de cercetare și de cucerire a Lunei, este capitolul cu următorul cuprins, în secțiuni: ”Primele aparate trimise spre Lună”, ”Nave automate lunare de tip Luna și Zond”, ”Stații lunare automate de tip Pioneer, Ranger și Surveyor”, ”Module și vehicule lunare”, ”Omul pe Lună prima aselenizare”, ”Operațiuni și deplasări pe solul lunar”.

8.Nave cosmice interplanetare este titlul ultimului capitol care integreză cateva secțiuni precum: ”Misiuni ce vizează planetele Mercur, Venus și Marte”, ”Cercetări cu nave de tip Venera și Mars”, ”Nave interplanetare de tip Viking și Marineer”, ”Nave spațiale recuperabile”, ”Proiecte cosmice de viitor”, iar în final ”România și cucerirea cosmosului”.

Ciprian Crisan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.